StoryEditor

Brnabić o prosvjedima: Koja bi država dopustila da se onako napada policija?

Piše D  /  15.07.2020., 09:07h

Svi koji su pribjegli prekomjernoj uporabi sile bit će procesuirani, kazala je Brnabić o prošlotjednim prosvjedima potaknutima najavom vlade o uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke slike koronavirusa.

U Srbiji se poštuje vladavina prava, rekla je u emisiji “Pravi ugao” za Radioteleviziju Vojvodine

Dodala je da je mnogo veću uporabu sile vidjela na skupovima u Berlinu, Parizu.

Policija je prošlog utorka bila zasuta jajima, plastičnim bocama i kamenjem, upaljene su baklje, a nakon naguravanja i pokušaja ulaska skupine prosvjednika u zgradu Narodne skupštine bio je bačen suzavac.

“Koja bi država dopustila da se onako napada policija?”

“Ugled Srbije jest narušen”, ocijenila je Brnabić i objasnila da je policija reagirala zato što je bila napadnuta.

“Koja bi država dopustila da se onako napada policija?” zapitala je. Brnabić smatra da treba razlikovati skupine mirnih prosvjednika od onih koji su htjeli izazivati nered, prenosi Hina.

Oporba i nevladine udruge kritizirale su policijsku brutalnost i zatražile odgovornost direktora policije i drugih policijskih dužnosnika. 

Socijaldemokratska unija (SDU) najavila je da će sutra u 12 sati održati prosvjed ispred vlade Srbije na kojem će zatražiti puštanje na slobodu “svih političkih zatvorenika i momentalni prekid policijske represije nad narodom”, kao i smjenu čelnika policije i policajaca koji su koristili prekomjernu silu tijekom nedavnih prosvjeda. 

Brnabić je rekla da razumije gnjev i frustraciju građana jer je situacija s koronavirusom neizvjesna, a ljudi žele normalizaciju života.

Premijerka na odlasku ne zna koliko će vremena trebati za formiranje nove vlade nakon predsjedničkih izbora održanih krajem lipnja na kojima je stranka predsjednika Aleksandra Vučića osvojila apsolutnu većinu.

Vlada Srbije radi u punom mandatu i ima pravo donositi odluke, smatra premijerka koja nije željela spekulirati o tome hoće li ponovno obnašati tu dužnost.

“Nije mi to ni na kraj pameti, ne razmišljam o tome jer imamo sada mnogo veće probleme, a Srpska napredna stranka ima dobre kandidate, tako da tu neće biti problema”, odgovorila je.

Na izborima 21. lipnja, koje je dio oporbe bojkotirao tvrdeći da su neregularni, Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila je 188 od 250 mandata i s dvotrećinskom većinom može sama formirati vladu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:23