StoryEditor

Brleković tvrdi: Davor Šuker ima i britansko državljanstvo

Piše D  /  19.06.2019., 06:06h

Predsjednik HNS-a Davor Šuker, uz hrvatsko, ima i britansko državljanstvo, izjavio je bivši dopredsjednik saveza Ivan Brleković gostujući na N1 televiziji.

Brleković se, naime, osvrnuo na sjednicu splitskoga Gradskog vijeća na kojemu se, između ostalog, raspravljalo i o mogućem domaćinstvu hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu protiv Mađarske 10. listopada.

- Da bi se spasila situacija, britanski državljanin Davor Šuker, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza - ako nije ovog časa na Karibima, u Las Vegasu ili negdje u bijelom svijetu - trebao bi sjesti u auto ili na avion, doći u Split na sjednicu gradskog vijeća, pružiti ruku pomirenja i gradskim vijećnicima reći: "Oprostite, idemo probati zakopati ratne sjekire, idemo probati u interesu Hrvatske, idemo probati u širom društvenom interesu sprječavanja sukoba sjevera i juga, naći zajedničko rješenje" - rekao je Brleković i dodao:

- Isto tako, trebao bi otići u Torcidu ili u udrugu Naš Hajduk i ako treba sedam dana s tim dečkima dolje sjediti, trpjeti kritike jer ovakvo stanje dalje je nemoguće. Naravno da cijela Dalmacija želi da reprezentacija dođe u Split, želi to i Torcida, ali imaju svoj dišpet, ponos.

Ima li Šuker doista britansko državljanstvo, službeno nismo mogli doznati jer britansko nam veleposlanstvo zbog zaštite podataka to nije moglo potvrditi. Kako neslužbeno doznajemo, dobio ga je dok je igrao za Arsenal od 1999. do 2000. godine. Navodno je u Londonu kupio nekretninu.

Britanska putovnica omogućuje lakša putovanja u prekomorske teritorije i praktički onemogućuje izručenje, pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro izlazi iz Europske unije. Bivši šef Agrokora Ivica Todorić, primjerice, nema britansku putovnicu pa su ga tamošnje vlasti mogle izručiti Hrvatskoj.

Šuker je u intervjuu za britanski list Guardian davne 2001. nagovijestio kako želi britansko državljanstvo.

- Čekam na englesku putovnicu - kazao je tad Šuker kao nogometaš Arsenala.

Na upit o tome ima li Šuker britansko državljanstvo javili su nam se iz HNS-a.

- Ne posjedujemo takvu informaciju, za nas je jedino važno da ima hrvatsko državljanstvo - poručili su kratko iz krovne kuće hrvatskog nogometa, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:37