StoryEditor
ZAMJENIK MINISTRICE VANJSKIH POSLOVA BIH

Brkić za Dnevnik.ba o američko-hrvatskom dijalogu: Cilj SAD-a je riješiti izbornu reformu i osigurati stabilnost BiH

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  15.03.2022., 12:44h
Američko-hrvatski dijalog o strateškom partnerstvu koji će se za dva dana održati u Washingtonu potvrda je da su Sjedinjene Američke Države opredijeljene za rješavanje reforme Izbornog zakona BiH uključujući presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, kao i preporuke OSCE-a i Venecijanske komisije, rekao je za Dnevnik.ba Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

SAD s obzirom na trenutnu situaciju u Europi i rat u Ukrajini, objašnjava Brkić, te činjenicu da institucije BiH ne funkcioniraju u punom kapacitetu žele da dođe do izmjena Izbornog zakona BiH. 

"U interesu im je riješiti probleme jer im u ovom trenutku problem BiH ne treba. Cilj im je otvorena pitanja riješiti i tako doprinijeti stabilnosti i odnosa među narodima, ali i stabilnosti države BiH", rekao je Brkić. 

SAD traže rješenja da BiH pune stabilnija jer u ovom trenutku institucije BiH ne funkcioniraju budući da, dodaje, političke stranke bh. Srba, i oporba i vlast, ne sudjeluju i ne podržavaju rad institucija BiH. 

"Zadnje što u ovom trenutku SAD-u treba jest da ne uspije Izborna reforma u BiH. I to je njihova agenda od posjete Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i nastavka pregovora ovih dana", ističe Brkić. 

Alternativa ovom je, dodaje, neuspio politički dogovor što nikome ne treba, a najmanje međunarodnoj zajednici. 

Brkić se osvrnuo i na razgovor Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera i Antony Blinkena, američkog državnog tajnika, kazavši da 

je to potvrda da je Hrvatska čimbenik stabilnosti na Jugoistoku Europe. 

Podsjetimo, na službenoj stranici State Departmenta je pak također objavljeno kako su Blinken i Plenković razgovarali te je potvrđeno kako Amerika smatra da Hrvatska ima ključnu ulogu u osiguravanju europske budućnosti za zemlje Zapadnog Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:49