StoryEditor
sarajevo

Brkić u susretu s Casconeom: Važno da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU

Piše fena  /  06.06.2022., 20:18h

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas u Sarajevu s direktorom Ureda za Jadransku regiju i Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Andreaom Casconeom.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Republike Italije, trenutnoj političkoj situaciji u BiH i integraciji BiH u Europsku uniju.

Zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost Republici Italiji za kontinuiranu potporu našoj zemlji u procesima europskih i euroatlantskih integracija.

- Izuzetno bismo cijenili nastavak angažmana u procesu koji bi doprinio pronalaženju rješenja za prevladavanje trenutne političke i sigurnosne krize u BiH, ali i otvaranju vidljivijeg integracijskog procesa kroz pregovore o članstvu u EU - navodi se.

Naglasio je da BiH svoju budućnost vidi u Europi i da je pitanje očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji posebno važno u ovim izazovnim i teškim trenucima.

Dodao je da bi od velike važnosti bilo da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU, te da odmah otvori pregovore o članstvu u EU.

Govoreći o reformi Izbornog zakona, zamjenik ministrice je istaknuo da je to preduvjet ne samo stabilnosti i funkcionalnosti zemlje već i njenog napretka.

Kao predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, zamjenik Brkić je kazao da je euroatlantski put BiH put ka značajnim reformama, toliko potrebnih našoj zemlji i njenim narodima i građanima.

Direktor Cascone je istaknuo da je Italija jedna od najvećih zagovarača nastavka proširenja EU na područje jugoistoka Europe kao i nastavka procesa reformi i europskih integracija Bosne i Hercegovine. Italija smatra da, ako se želi postići veća sigurnost u Europi, proces integracija ne smije stati.

- Tijekom susreta bilo je riječi i o ekonomskim odnosima, problemu energetske ovisnosti i suradnji dvije države u okviru regionalnih inicijativa - priopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:09