StoryEditor
sarajevo

Brkić: Slijedom jednostavne formule propisane Daytonskim sporazumom BiH može izaći iz najveće političke krize

Piše fena  /  12.07.2022., 21:48h

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 12. srpnja 2022. godine s državnom ministricom za Europu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Lührmann.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima, političkoj situaciji u BiH, provedbi reformi u kontekstu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, misiji EUFOR Althea, regionalnoj suradnji te drugim aktualnim pitanjima.

Tijekom razgovora zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost za interes SR Njemačke za put Bosne i Hercegovine u procesu euroatlantskih integracija istaknuvši nezadovoljstvo izostankom odluke u Vijeću EU za dodjeljivanjem kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovine.

Osvrnuo se na usvojeni zahtjev stranaka u njemačkom Bundestagu pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”, napomenuvši da zbog nerazumijevanja političke situacije u Bosni i Hercegovini, te jednostranog pristupa situaciji može doći do zlouporabe usvojenog od trećih strana.

Istaknuo je da slijedom jednostavne formule propisane Daytonskim mirovnim sporazumom koji propisuje tri konstitutivna naroda i ostale građane koji žive u Bosni i Hercegovini, dva entiteta, jedna država, Bosna i Hercegovina može izaći iz najveće političke krize u kojoj se naša zemlja nalazi.

Pozdravio je i odluku Bundestaga kojom je odobreno ponovno sudjelovanje njemačkih vojnika u sklopu sigurnosne misije Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini imajući u vidu izazovne geopolitičke prilike uslijed ratnih zbivanja u Ukrajini.

Zamjenik Brkić, kao predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, informirao je sugovornicu da je naša zemlja definirala svoje reformske aktivnosti u sklopu Programa reformi 2022, koji Povjerenstvo treba usvojiti i proslijediti u daljnju zakonsku proceduru.

Ministrica Lührmann istaknula je da je Njemačka izuzetno zainteresirana za situaciju u jugoistočnoj Europi. Uz činjenicu da je BiH visoko na njemačkoj političkoj agendi, ocijenila je da je budućnost naše zemlje u EU.

Iskazala je neupitnu potporu Njemačke Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu ali i istaknula važnost nastavka procesa reformi u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Sastanku je nazočio i specijalni izaslanik Vlade Savezne Republike Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 08:14