Article_Top_970x250

Brkić: Maksimalna podrška HDZ-a RH strankama okupljenima oko HNS-a i njihovim zahtjevima

Sastanak dva hdz-a u Orašju

Brkić: Maksimalna podrška HDZ-a RH strankama okupljenima oko HNS-a i njihovim zahtjevima

velj 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a čvrsto zagovaraju da se odluka Ustavnog suda mora realizirati, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. To nam je preokupacija i oko toga se vode intenzivni razgovori. Do kraja trećeg mjeseca imat ćemo osnove strategije za izbore i imati odgovor svih članica HNS-a oko našeg zajedničkog nastupa - zaključio je Čović.

Sastanak izaslanstva dviju sestrinskih stranaka - HDZ-a BiH i HDZ-a Republike Hrvatske na kojemu je bilo riječi o aktualno političkoj situaciji u BiH i suradnji tih stranaka, a sve u svijetlu budućih Općih izbora u BiH, održan je u subotu u Orašju, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Izaslanstva su predvodili predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika HDZ-a RH i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić.

- Činimo sve unutar HDZ-a BiH i HNS-a da osiguramo protočnost svih pozitivnih ideja, koje dolaze od hrvatskih stranaka i koji smo imali u našoj strategiji kada je u pitanju vanjska politika, kako bi BiH dobila kandidatski status, aktivirala MAP, i s tom vjerom čekamo dolazak krajem veljače i (Jean-Claude) Junckera i (Federica) Mogherini - kazao je Čović u izjavi za medije nakon održanog sastanka.

Dodao je kako je primarni zadatak usvojiti Izborni zakon u ova dva mjeseca te rasteretiti reformske procese kako bi se uopće mogli implementirati izborni rezultati.

- HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a čvrsto zagovaraju da se odluka Ustavnog suda mora realizirati, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. To nam je preokupacija i oko toga se vode intenzivni razgovori. Do kraja trećeg mjeseca imat ćemo osnove strategije za izbore i imati odgovor svih članica HNS-a oko našeg zajedničkog nastupa - zaključio je Čović.

Zamjenik predsjednika HDZ-a RH i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić ustvrdio je kako će sestrinska stranka iz Hrvatske dati maksimalnu potporu svim aktivnostima HDZ-a BiH odnosno Hrvatskom narodnom saboru te svim strankama koje okuplja Hrvatski narodni sabor.

Mora se osigurati da Hrvati u BiH na Općim izborima mogu izabrati svoje legalne i legitimne predstavnike, a ne da im ih biraju predstavnici drugih naroda, kazao je Brkić.

Predsjednik OO HDZ-a BiH Ljubuški i koordinator za suradnju HDZ-a BiH i HDZ-a RH Toni Kraljević ocijenio je kako je današnji radni sastanak u Orašju na tragu je nastavka jačanje međusobne suradnje i uzajamne potpore dviju sestrinskih stranaka te je poslužio i kao još jedna prilika za dodatno upoznavanje i komuniciranje svih aspekata aktualnog političkog trenutka BiH, njezine europske perspektive, s fokusom na rješavanje pitanja pune konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250