StoryEditor

Brkić: HDZ se mora vratiti svome narodu

Piše D  /  28.05.2019., 09:05h

Prvi put otkad je preuzeo HDZ, Andrej Plenković doživio je loš izborni rezultat. Plenkovićeve loše izborne karte s europskih izbora iskoristio je njegov stranački zamjenik, pasivizirani Milijan Brkić s kojim bi se Plenković, da je HDZ trijumfirao na izborima, vrlo vjerojatno konačno obračunao zbog Afere SMS. Ovako je Brkić jučer na Predsjedništvu Plenkoviću i njegovoj ekipi praktički očitao lekciju, piše Večernji list.

Nisu krivi crni labudovi

– Krivce ne treba tražiti u crnim labudovima niti kriviti ljude na terenu, narod nije glup. Ne podcjenjujmo svoj narod, ne budimo bahati i oholi, budimo skromni i ponizni i vratimo se svome narodu – u tom je tonu, prema procjenama sugovornika Večernjeg lista, Brkić govorio punih pet do sedam minuta, dan nakon što je HDZ osvojio tek četiri mandata i samo 22,72 posto glasova spram 41,42 posto prije pet godina kada je HDZ na izbore izišao u širokoj koaliciji. Brkić je nakon svog monologa, u kojem je apelirao da se shvate poruke birača, napustio sjednicu Predsjedništvo, a Plenković je, prepričavaju izvori, tada za rezultat HDZ-a optužio HDZ-ovce na terenu koji nisu dovoljno mobilizirali birače, sindikate, medije koji sve izokreću...

– Plenković je na kraju sjednice potpuno izgubio kompas, čak nas je optužio da ga ne branimo dovoljno kada ga napadaju politički suparnici i mediji! Tumačio je kako HDZ-ovi dužnosnici nisu uspjeli razbiti stereotipe prema kojima su u HDZ-u za krajnju desnicu udbaši, a za krajnju ljevicu fašisti i ustaše - tvrde izvori iz Predsjedništva. Plenković ni u jednom trenutku, doznaje Večernji, nije priznao ili prihvatio i svoju odgovornost. Ustrajao je da je lista bila odlična, ali da je HDZ bio suočen s napadima medija, sindikata, političkih suparnika, ali i s nedovoljnom mobilizacijom i aktivnošću na terenu. Sjednica Predsjedništva pretvorila se i u svojevrsni igrokaz. Prvi je govorio Vladimir Šeks koji je, tvrde izvori, za rezultat HDZ-a optužio sindikate, ali i Katoličku crkvu te biskupe koji su se udaljili od HDZ-a. Nediljko Dujić i Božidar Kalmeta, šefovi dalmatinskih županijskih organizacija, bili su navodno zaduženi za relativizaciju HDZ-ova lošeg rezultata. Pa su tako tumačili kako je do petog mandata HDZ-u nedostajalo tek tisuću glasova...

U grupi koja je kao i Brkić zagovarala samokritiku vodstva stranke i potrebu da HDZ izvuče pouke iz rezultata euroizbora bili su i potpredsjednici stranke; Oleg Butković, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, ali i predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, inače blizak Plenkovićev suradnik. Butković je zagovarao da se sastane uže Predsjedništvo kako bi se moglo otvorenije razgovarati jer Plenković uvijek saziva Predsjedništvo zajedno s Nacionalnim vijećem, pa je teško ući u detaljniju raspravu. Apelirao je da treba prihvatiti poruke birača i iz njih izvući pouke, a ne odgovornost prebacivati na ljude na terenu. I dok dio sugovornika smatra da je Plenković pretjerao u prebacivanju krivnje na sve osim sebe, dio sugovornika smatra da je on u svojoj analizi propusta stranke bio realan i da bez njega kao predsjednika HDZ-a za tu stranku nema alternative.

- Mediji su kontinuirano pisali da je HDZ-ovu listu sastavio jedan čovjek iz prsta, što je jedna u nizu laži koje su se pojavile u kampanji. Organizacije su dobile zadatak da vide zašto smo ovaj put dobili samo 240.000 glasova. HDZ i državu vodim u ispravnom smjeru, suočavamo se s brojnim nataloženim problemima hrvatske tranzicije - rekao je Plenković nakon Predsjedništva. Dodao je da se u eter bacao niz laži, da je lista HDZ-a bila dobra i da na ostavku ne pomišlja. U HDZ-u je prije Predsjedništva vladala konsternacija, jutro poslije analizirale su se Plenkovićeve pogreške, njegova lista podobnih i neprepoznatljivih kandidata...

Stierovo buđenje

Dva su osnovna zaključka; HDZ ne može bez desnih birača koji na Plenkovićevoj listi nisu imali nijednog kandidata s kojim bi se mogli identificirati, drugo; Plenković se poskliznuo na obrani svojih ministara “umočenih” u afere, što je kod birača bio signal da obračun s klijentelizmom, korupcijom i aferama nije u fokusu vodstva HDZ-a. Plenkovićevo posrnuće na euroizborima dalo je vjetar u leđa njegovoj stranačkoj opoziciji koja je dosad bila pasivna. U oporbenom krugu bliskom Davoru Ivi Stieru, HDZ-ovu konzervativcu i demokršćaninu koji je bio najavio protukandidaturu Plenkoviću i potom se pritajio, nagovještavaju svojevrsno Stierovo buđenje, pa u idućim danima i konkretne poruke. Zasad u krugu bliskom Stieru neslužbeno poručuju da je HDZ na izborima doživio potop, a da su birači i pristalice HDZ-a poslali dvije jasne poruke. Prva je ona o političkom identitetu HDZ-a i desnim biračima bez kojih nema pobjede te stranke.

– Tu su poruku HDZ-ovi birači kanalizirali tako što su svoje glasove dali Ruži Tomašić – rekao je izvor blizak Davoru Ivi Stieru. Druga poruka odnosi se na borbu protiv korupcije i klijentelizma koja, smatraju ti izvori, mora biti u središtu HDZ-ova djelovanja, a ona je poslana kroz glasove dane Mislavu Kolakušiću.

Dok se čeka Stierova moguća aktivacija, važno je napomenuti da je Plenkovićeva opozicija u HDZ-u prilično razjedinjena. I izvori bliski Plenkoviću priznaju loš rezultat, ali napominju da i ne mora sve biti tako loše ako Plenković izvuče pouke.

– Plenković hitno mora rasformirati stranačku infrastrukturu koja ne radi, a tu mislim na Zagreb u kojem smo osvojili samo 13 posto glasova. Drugo, Plenković se mora riješiti ministara aferaša, a ne ih braniti kao da su zadnji na svijetu, te ojačati komunikaciju prema desnijem političkom tijelu koje mi možemo vratiti – smatra sugovornik iz kruga bliskog Andreju Plenkoviću.

– Rezultati HDZ-a vrlo su zabrinjavajući, Hrvatska nije ono što Plenković zamišlja. On je dio projekta Angele Merkel koji je propao – analizirao je pak jedan član Predsjedništva HDZ-a. Istaknuo je kako je sve nizbrdo krenulo još s Istanbulskom konvencijom kada je 16 zastupnika HDZ-a bilo protiv te konvencije koju je Plenković forsirao, a Crkva se jasno odredila protiv nje.

– Plenkovićeva lista za europske izbore bila je bezlična s kandidatima koji nemaju veze s članovima HDZ-a. Na listi su trebali biti Davor Ivo Stier i Miro Kovač, onda bi to bilo nešto drugo – dodao je taj izvor. Desne opcije uspjele su HDZ-u uzeti toliko glasova da je SDP čak i u gradovima gdje HDZ vlada, poput Splita, Velike Gorice i sl., odnio pobjedu. U Ličko-senjskoj županiji, nakon što je Plenković iz HDZ-a izbacio Darka Milinovića, HDZ je osvojio 40 posto glasova, a s Milinovićem prije pet godina čak 58 posto. Zanimljivo je da su desne liste odnijele čak 17,2 posto glasova, dok su lijeve opcije SDP-u odnijele tek osam posto glasova.

U Kninu SDSS gotovo izjednačen s HDZ-om

U pojedinim gradovima rezultati HDZ-a i ostalih stranaka posebno su zanimljivi, tako je SDSS u Kninu osvojio čak 800 glasova (23,68 posto), a HDZ samo 1028 (30,43 posto). Trećeplasirani su Suverenisti s 332 glasa. Prije pet godina, HDZ-ova koalicija osvojila je 1691 glas, odnosno 46,05 posto. Prije pet godina SDSS u Kninu nije imao listu, pa se pretpostavlja da su njihovi glasovi išli tadašnjoj koaliciji SDP-HNS-IDS-HSU. Šef kninskog HDZ-a je Nikola Blažević, ali organizacija već mjesecima nema izabran gradski odbor. HDZ je izuzetno podbacio u Splitu, koji je osvojio na zadnjim lokalnim izborima, a izgubio je i Veliku Goricu. U gradovima gdje je HDZ pobijedio, opet su značajni podbačaji u odnosu na prije pet godina.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 07:04