StoryEditor
Budućnost visokog obrazovanja u BiH 

Visokoškolske ustanove trebaju preuzeti svoju odgovornost za stanje u kojem se danas nalaze

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  13.05.2022., 12:50h
U petak je održan okrugli stol na temu Budućnost visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Sudionici okruglog stola su Marko Antonio Brkić, glavni tajnik asocijacije rektora privatnih Sveučilišta i Univerziteta u BiH i voditelj ureda za organizaciju i osiguranju kvalitete na Sveučilištu Hercegovina, Mirko Puljić, rektor Sveučilišta Vitez i suorganizator okruglog stola, Milenko Kundačina, pomoćnik rektora i voditelj doktorskih studija na Sveučilištu Hercegovina, i Damir Ljubić, direktor centra za priznavanje dokumenata u visokom obrazovanju.

U petak u Mostaru održan je okrugli stol na temu Budućnost visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Sudionici okruglog stola su Marko Antonio Brkić, glavni tajnik asocijacije rektora privatnih Sveučilišta i Univerziteta u BiH i voditelje ureda za organizaciju i osiguranju kvalitete na Sveučilištu Hercegovina, Mirko Puljić, rektor Sveučilišta Vitez i suorganizator okruglog stola, Milenko Kundačina, pomoćnik rektora i voditelj doktorskih studija na Sveučilištu Hercegovina, i Damir Ljubić, direktor centra za priznavanje dokumenata u visokom obrazovanju. 

Marko Antonio Brkić, glavni tajnik asocijacije rektora privatnih Sveučilišta i Univerziteta u Bosni i Hercegovini i voditelj ureda za organizaciju i osiguranju kvalitete na sveučilištu Hercegovini, kazao je kako je povod ovom skupu 15 godina od stupanja na snagu okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH i 10 godina od stupanja na snagu Zakona u HNŽ-u. 

image

Marko Antonio Brkić

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

„Procijenili smo da bi bilo dobro vrijeme podvući crtu i vidjeti kakve je rezultate sektor visokog obrazovanja postigao nakon prelaska na bolonjski sustav. Prvi pokazatelji govore da je visoko obrazovanje u BiH pred ponorom ako se ne promjeni smjer, dinamika aktivnosti, odnos i ne postave se prioriteti koji su i službeno postavljeni u dokumentu za razvoj visokog obrazovanja u BiH od 2016. do 2026. godine“, kazao je Brkić. 

Brkić dodaje kako BiH loše stoji u sektoru visokog obrazovanja u cijeloj regiji. Te ističe kako je odgovornost višestruka, jer okvirni Zakon prepoznaje četiri ključna subjekta, a to su: Ministarstvo civilnih poslova, agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranju kvalitete, potom centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, te rektorska konferencija. 

„Ova četiri ključna subjekta su ključ procesa koji su pokretači sektora visokog obrazovanja. Ali nadležnost za visoko obrazovanje je na entitetima u Republici Srpskoj, dok su Federaciji BiH na županijama. Visokoškolske ustanove, javne i privatne trebaju preuzeti svoju odgovornost za stanje u kojem se danas nalaze“, rekao je Brkić. 

Mirko Puljić, rektor Sveučilišta u Vitezu i predsjednik asocijacije i suorganizator, kazao je da je obrazovanje ključna funkcija u Bosni i Hercegovini. 

image

Mirko Puljić

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

„Napravili smo jednu dubinsku analizu sektora u cjelini i iz toga ćemo izvući pretpostavke i zaključke kako poboljšati sistem obrazovanja“, kazao je Puljić. 

Milenko Kundačina, pomoćnik rektora i voditelj doktorskih studija na Sveučilištu Hercegovina, kazao je kako Sveučilište Hercegovina akcenat daje prvenstveno na kvalitetu, te se naporima dokazuju u okviru univerzitetske zajednice. 

„U suradnji s ostalim visokoškolskim institucijama radimo na podizanju kvalitete, ali istovremeno nastojimo da europske modele i zahtjeve ispunimo. Te na takav način vidimo našu kvalitetu i pridobivanje mladih da studiraju na našem Sveučilištu“, kazao je Kundačina.

Kundačina ističe kako time ispunjavaju određene standarde. 

„Sveučilište Hercegovina u okviru rektorske konferencije privatnih Sveučilišta inzistira i nastoji u mnogo elemenata ostvariti standarde koje su postavljene od Međunarodnih europskih tijela. Nastojimo surađivati kroz znanstvene projekte, te nemamo nikakvih problema s priznavanjem naših diploma u susjednim državama i Europi“, rekao je Kundačina. 

image

Milenko Kundačina

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Damir Ljubić, direktor priznavanja dokumenata u visokom obrazovanju, kazao je kako će predstavnici nadležnih institucija na okruglom stolu dati svoj doprinos u daljnjoj reformu obrazovanja u BiH. 

„Često se  na ovakvim skupovima upotrebljavaju velike riječi da je obrazovanje od strateškog značaja za svaku državu. To ono uistinu i jeste, a nadam se da će sudionici dati svoj doprinos i da ćemo u budućnosti koračati  ka boljem i kvalitetnijem visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine“, zaključio je Ljubić. 

image

Damir Ljubić

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 15:10