StoryEditor

Brkić: Budućnost Bosne i Hercegovine je put prema Europskoj uniji i NATO-u

Piše D  /  12.04.2021., 07:04h

On je danas sudjelovao na virtualnom sastanku s veleposlanicima zemalja članica NATO-a u BiH na poziv zapovjednika NATO stožera u Sarajevu brigadnog generala Erica Folkestada kada je izvijestio sudionike sastanka o formiranju Komisije za suradnju NATO-om, održavanju inauguralne sjednice te načinu i dinamici rada tog tijela.

Dodao je da Komisija, između ostaloga, utvrđuje prioritete u realizaciji obveza Bosne i Hercegovine, koje proizlaze iz sudjelovanja BiH u programu NATO-a "Partnerstvo za mir", kao i u vezi s realizacijom obveza iz dokumenta "Program reformi Bosne i Hercegovine", prenosi Fena.

Podsjetio je da će Komisija nastojati sve odluke i zaključke donositi konsenzusom, a u slučaju da se konsenzus ne postigne, Komisija će odlučiti većinom glasova prisutnih članova, uz obvezu da su u tu većinu uključeni glasovi najmanje dva predstavnika svakog konstitutivnog naroda, od čega je jedan glas predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Komisije iz reda svakog od konstitutivnih naroda.

Govoreći o značaju formiranja Komisije za suradnju s NATO-om te daljnjim pravcima i aktivnostima te suradnje, Brkić je kazao da je Vijeće ministara BiH usvojilo dokument "Realizacija Programa reformi Bosne i Hercegovine 2019.-2020.", koji sadrži tabelarni prikaz provedbenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi s političkim i ekonomskim pitanjima, obrambenim i pitanjima sigurnosti te resursima i pravnim pitanjima.

U nastavku izlaganja Brkić je govorio je o napretku u suradnji BiH sa Sjevernoatlantskim savezom, s osvrtom na izradu Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021. godine kazavši da će članovi Komisije kojom predsjedava razmatrati nacrt Programa reformi 2021. godine već narednog tjedna.

Predstavnici NATO stožera u BiH te veleposlanici zemalja članica Saveza pozdravili su formiranje Komisije za suradnju s NATO-om BiH te naglasili da će Sjevernoatlantski savez nastaviti s pružanjem podrške BiH tijekom provedbe programskih reformi.

Istaknuli su važnost ispunjavanja uvjeta i zadataka na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:35