StoryEditor
Dubrovnik Forum 2022

Brkić: "BiH je razočarana izostankom odluke o kandidatskom statusu"

Piše desk  /  09.07.2022., 18:09h

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji "Dubrovnik Forum 2022" pod nazivom "A Quest for Balance in a World Disrupted", koja je održana 8. i 9. srpnja. U fokusu petnaestog izdanja foruma, koji je okupio visoke dužnosnike EU, zemalja članica EU i regije, bila je ruska invazija na Ukrajinu i njen globalni utjecaj, prije svega na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju.

Zamjenik ministrice Brkić sudjelovao je u okviru foruma na panelu pod nazivom "Decision time in Europe’s "Soft underbelly"…and beyond" na kojem su razmijenjena mišljenja o mogućim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na zemlje jugoistočne Europe te značaju proširenja EU.

Snažniji utjecaj trećih strana

U svome obraćanju zamjenik Brkić pozdravio je činjenicu da su čelnici država članica EU dodijelili status kandidata Ukrajini i Moldaviji te evropsku perspektivu Gruziji, ali da je Bosna i Hercegovina razočarana izostankom odluke za Bosnu i Hercegovinu, što nije postignut konsenzus u Vijeću EU, s obzirom da se radi o političkoj odluci, zbog koje posljedice snose stanovnici Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se nedodjeljivanjem kandidatskog statusa otvaraju mogućnosti snažnijeg utjecaja trećih strana, čime se jačaju unitarističke i separatističke ideologije unutar Bosne i Hercegovine, što je protivno duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma koji podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz jednaku zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Nema alternative EU i NATO integracijama

Još jednom je ponovio da za Bosnu i Hercegovinu nema održive alternative od EU i NATO integracija jer je to jedini put za stabilnost, napredak i mir u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji jugoistočne Europe. Ocijenio je da u ovim izazovnim trenucima za Bosnu i Hercegovinu, politički glasovi ujedinjene Europe moraju biti puno glasniji i angažiraniji kako bi presjekli buku zapaljive retorike, radikalizacije i govora mržnje.

Na marginama foruma zamjenik ministrice Brkić se, u odvojenim susretima, sastao s generalnim sekretarom za vanjske poslove Ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Peterom Launski-Tifentalom (Launsky-Tieffenthal) i državnim sekretarom Republike Portugal Tiagom Antunesom s kojim je razgovarano o bilateralnim odnosima zemalja kao i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini - priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 16:00