StoryEditor
"PRAVIČNIJI IZBORNI PROCES"

Britansko veleposlanstvo uz Schmidta: Njegove odluke će dovesti do snažnijeg integriteta izbornog procesa

Piše Desk  /  27.03.2024., 10:54h

Visoki predstavnik ima našu punu podršku za njegovo djelovanje koje za cij ima pružanje snažnijeg integriteta koji zahtijevaju građani i političke stranke, navedeno je u poruci koju je veleposlanik Velike Britanije u BiH Reilly

Veleposlanstvo Velike Britanije u Bosni i Hercegovini podržala je odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da donese tehničke izmjene Izbornog zakona.

"Ujedinjeno Kraljevstvo ima jasan stav da izborni sustav Bosne i Hercegovine treba biti transparentniji i pravičniji prije održavanja lokalnih izbora u listopadu 2024. godine. Za veliko žaljenje je činjenica da lokalni političari nisu ispunili svoja obećanja da će riješiti ovo pitanje, unatoč tome što su imali vremena koje se mjeri u mjesecima. Visoki predstavnik ima našu punu podršku za njegovo djelovanje koje za cij ima pružanje snažnijeg integriteta koji zahtijevaju građani i političke stranke",  navedeno je u poruci koju je veleposlanik Velike Britanije u BiH Reilly objavio na platformi X.

 

 

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt sinoć je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona. Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH poručili su da su njegove odluke "neprihvatljive i nepotrebne", dok su ih bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu dočekale pozitivno. 

Narodna skupština Republike Srpske danas će zasjedati i raspravljati o donošenju Izbornog zakona tog entiteta. 

Tehničke izmjene izbornog procesa, prema Schmidtu, između ostalog, znače uvođenje parcijalnog skeniranja listića, video nadzor i daju brojne ovlasti Središnjem izbornom povjerenstvu. 

Iz Europske unije su razočarani Schmidtovim potezima i nametanjem odluke te su poručili kako je odgovornost bila na Parlamentu BiH i domaćim političkim predstavnicima. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:32