StoryEditor

Britanski princ odstupio je s dužnosti zbog pedofilske afere

Piše D  /  20.11.2019., 09:11h

Sin britanske kraljice Elizabete II. (93), princ Andrew (59) izjavio je kako odstupa od kraljevskih dužnosti zbog skandala vezanog uz njegovog pokojnog prijatelja Jeffreyja Epsteina koji je bio u zatvoru pod optužbom da je priređivao pedofilske orgije. Mediji su počeli povezivati princa sa cijelim skandalom zbog čega je vojvoda od Yorka zamolio kraljicu da odstupi od obaveza koje izvršava u ime kraljevske obitelji. 

- Posljednjih nekoliko dana postalo mi je jasno kako me moj odnos s pokojnim Jeffreyjem Epsteinom onemogućava u obavljanju kraljevskih dužnosti i radu u brojnim humanitarnim organizacijama na koje sam jako ponosan. Zbog toga sam zamolio Njezino Visočanstvo da odstupim s obavljanja kraljevskih dužnosti, a ona je to odobrila. Epsteinovo samoubojstvo ostavilo je mnogo neodgovorenih pitanja, posebno za njegove žrtve i duboko se suosjećam sa svima onima koji su pogođeni. Nadam se da će s vremenom uspjeti obnoviti svoj život. Voljen sam pomoći sa istragom - izjavio je princ u službenom priopćenju objavljenom na društvenim mrežama. 

Andrew je u ekskluzivnom televizijskom intervjuu za BBC u Buckinghamskoj palači koji se emitirao u Velikoj Britaniji 16. studenog 2019., morao odgovarati na  niz neugodnih pitanja što je još više diglo prašinu u javnosti. Jedna od Epsteinovih žrtava, Virginia Giuffre tvrdi da je princ Andrew imao s njom seksualne odnose kad je njoj bilo tek 17 godina. 

Sve je opisala je detaljno pred saveznim sudom na Floridi, uključujući i interijer londonske kuće Epsteinove bivše djevojke i dugogodišnje prijateljice, milijarderke Ghislaine Maxwell. Također, svjedokinja je detaljno opisala i Epsteinov dvorac u New Yorku, u kojem je bila 2001. godine, kad je imala 17.

No, ovo nije prvi put kako princa Andrewa povezuju s kontroverzama. Nekoliko je puta bio pod istragom i to zbog susreta sa Saifom, sinom libijskog diktatora Moamera Gadafija. Također imao je bliske veze s Timurom Kulibajevim, zetom tadašnjeg predsjednika Kazahstana koji je kupio jedno od prinčevih imanja za tri milijuna funti više nego je princ za imanje tražio. 

Zbog brojnih putovanja i iznimno visokih putnih troškova koje je nabio obavljajući dužnost "specijalnog predstavnika" za trgovinu i investicije žestoko su ga kritizirali. Andrew je dobar dio troškova spiskao na putovanja u Ameriku gdje se često družio s Epsteinom. Zbog potrošenog novca zaradio je i nadimak "Air Miles Andy." 

- Nikad nisam osjećao potrebu za zabavom. Putovanja Epsteinu sigurno nisu bila motivirana zabavama. Apsolutno ne - izjavio je tad princ. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:37