Article_Top_970x250

Britanski premijer zatražio od Trumpa da ukine nametnute carine

Boris Johnson

Britanski premijer zatražio od Trumpa da ukine nametnute carine

stu 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Prošli mjesec Sjedinjene Države nametnule su 25-postotne carine na europske proizvode u znak odmazde za subvencije Europske unije proizvođaču zrakoplova.

Britanski premijer Boris Johnson u telefonskom je razgovoru pozvao američkog predsjednika Donalda Trumpa da ukine nove carine na robu, uključujući i škotski viski, rekao je u izjavi u utorak glasnogovornik britanske vlade.

Johnson je također pozvao Trumpa da ne nameće carine na automobile, dodaje se u izjavi Downing Streeta.

Bijela kuća u priopćenju nije iznijela pojedinosti o razgovoru dvojice čelnika o trgovinskim pitanjima.

- Dvojica čelnika ponovno su potvrdili svoju opredijeljenost za jačanje posebnog odnosa snažnim bilateralnim sporazumom o slobodnoj trgovini nakon što Velika Britanija napusti EU - priopćila je Bijela kuća.

- Predsjednik je također naglasio potrebu NATO saveznika da snažno financiraju svoju obranu - navode u priopćenju.

Prošli mjesec Sjedinjene Države nametnule su 25-postotne carine na europske proizvode u znak odmazde za subvencije Europske unije proizvođaču zrakoplova, prenosi Hina.

Također, Trumpova administracija zaprijetila je da će nametnuti carine od čak 25 posto na vozila i dijelove iz EU. Washington bi trebao odlučiti hoće li uvesti carine do 14. studenog. Rok je već jednom odgođen za šest mjeseci, a trgovinski stručnjaci kažu da bi se to moglo ponoviti, javlja Reuters.

Dnevnik.ba