Article_Top_970x250

Britanski premijer nepotpisanim pismom od EU zatražio odgodu Brexita

nema kraja

Britanski premijer nepotpisanim pismom od EU zatražio odgodu Brexita

lis 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: EPA

Britanski premijer Boris Johnson poslao je jučer nepotpisano pismo Europskoj uniji tražeći odgodu brexita, ali je također poslao drugu poruku u kojoj kaže da on osobno ne želi produljenje, rekao je vladin izvor.

Johnsona je primorao zakon, koji su njegovi oponenti usvojili prošlog mjeseca, da zatraži produljenje trenutnog roka za brexit s 31. listopada na 31. siječnja nakon što su zastupnici ranije u subotu spriječili njegov pokušaj da se usvoji sporazum o odlasku iz Europske unije.

Poslao ukupno tri pisma Tusku

Izvor iz vlade rekao je da je Johnson poslao ukupno tri pisma Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća: fotokopiju teksta na koji ga je zakon, poznat kao Bennov zakon, prisilio da ga napiše, zatim popratnu zabilješku britanskog izaslanika za EU, i treće pismo u kojem kaže da on nije za produljenje roka.

"Jasno sam, od kada sam postao premijer, a i danas u parlamentu, iznio svoje viđenje, i stav vlade, da bi daljnje produljenje naštetilo interesima Ujedinjenog Kraljevstva i našim EU partnerima, kao i odnosima između nas", rekao je Johnson u trećem pismu, koje je na twitteru objavio briselski dopisnik Financial Timesa.

Konzultacije s čelnicima EU

Johnson je rekao da je bio uvjeren da će se postupak usvajanja zakonodavstva o brexitu u britanskom parlamentu završiti prije 31. listopada, navodi se u pismu.

Tusk je potvrdio da je primio Johnsonov zahtjev.

"Sada ću započeti konzultacije s čelnicima EU-a o tome kako reagirati", rekao je na twitteru.

Amandman koji je obvezao Johnsona da traži odgodu

Johnson se nadao da će ove subote neposlušni zastupnici konačno podržati sporazum o razvodu koji je dogovorio s čelnicima EU-a proteklog tjedna i tako nakon tri godine izaći iz slijepe ulice nastale poslije referenduma kojim je 2016. izglasano napuštanje Unije.

Umjesto toga, zastupnici su sa 322 glasa za i 306 protiv prihvatili amandman koji je naglavačke okrenuo Johnsonovo planirano finale, obvezavši ga da od EU-a traži odgodu, te pruživši šansu protivnicima da onemoguće brexit.

Johnson je ranije obećao da će izvesti zemlju iz Unije do 31. listopada, i da će radije biti "mrtav u jarku"  nego što će zatražiti bilo kakvo produljenje, ne objasnivši kako bi to učinio istovremeno se pridržavajući Bennovog zakona.

Dnevnik.ba