StoryEditor
rat u ukrajini

Britanski obavještajci tvrde da je Rusija iscrpila zalihe iranskih bespilotnih letjelica

Piše fena  /  23.11.2022., 10:58h

Britansko ministarstvo obrane u svom novom obavještajnom izvještaju navodi da je od rujna ove godine Rusija vjerojatno lansirala stotine iranskih bespilotnih letjelica na tlu Ukrajine, prenosi Sky News.

To je, dodaje ministarstvo, mješavina letjelica koje se koriste za jednokratne napade i tradicionalnijih sistema koji se mogu koristiti za višestruke napade. 

- Rusija je u velikoj mjeri koristila ovo oružje protiv taktičkih vojnih meta i ukrajinske energetske mreže - navode britanski obavještajci, dodajući da su ruski generali vjerojatno koristili iranske dronove i za napade na medicinske ustanove navođenim raketama, kada bi takve objekte identificirali. 

Napad jednokratnim iranskim dronovima kamikazama nije javno zabilježen od 17. studenog, navodi britansko ministarstvo i ističe da Rusija sada ima problem s nestašicom iranskih dronova.

Naime, kako procjenjuju, zalihe bespilotnih letjelica su iscrpljene. 

- Rusija je očigledno gotovo potpuno iscrpila zadnju pošiljku i vjerojatno će tražiti ponovno dopremanje dronova iz Irana. Vjerojatno brže mogu nabaviti bespilotne letjelice iz inozemstva nego što mogu proizvoditi nove krstareće rakete u domaćim vojnim pogonima - navodi se u izvještaju britanske obavještajne službe. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:21