StoryEditor

Britanski ministar za Brexit podnio ostavku

Piše D  /  09.07.2018., 08:07h

Ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi May da zadrži što bliskije trgovinske veze s EU izdaju njihovu želju za potpunim prekidom s EU-om. Osim toga, Davisova ostavka nameće pitanje može li May dobiti podršku parlamenta za svoj plan izlaska iz EU i postoji li mogućnost njezina opoziva.

Ostavka je, kako se čini, potaknula i druge da krenu Davisovim putem, samo dva dana nakon sastanka održanog u premijerkinoj rezidenciji Chequers na kojemu su trebale biti nadvladane duboke podjele zbog Brexita.

Davis, euroskeptik koji je prije dvije godine imenovan na čelo ministarstva osnovanoga nakon glasovanja Britanaca o napuštanju Europske unije, posljednjih je mjeseci nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog neslaganja s premijerkom May. Opći smjer politike u najboljem će nam slučaju donijeti loš pregovarački položaj, koji će možda čak biti i neizbježan, napisao je Davis u ostavci.

Kritizirao je premijerkinu odluku da zadrži opća pravila s Europskom unijom, koja održavaju pravila i propise unutar Unije, istaknuvši da bi time Europskoj uniji predala kontrolu nad velikim dijelovima britanskoga gospodarstva te da time sigurno neće vratiti nadzor nad zakonima u britanske ruke. Davis smatra da je u nacionalnom interesu da na dužnosti ministra za Brexit bude osoba koja čvrsto vjeruje u premijerkin pristup, a ne tek nevoljki sudionik.

Ostavku je podnio i Steve Baker, Davisov zamjenik koji je mnogim zagovornicima Brexita pružao vjeru u proces, potvrdili su izvori iz vlade, a mediji su izvijestili i o ostavci i zamjenice ministra Suelle Braverman.

U petak je u premijerkinoj rezidenciji Chequesu održan sastanak na kojemu je May, kako se činilo, uvjerila najglasnije zagovornike Brexita u kabinetu, među kojima je bio i Davis, da podupru njezin plan da zatraži slobodnu trgovinu robe te da održi bliske trgovinske veze s EU.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:55