Article_Top_970x250

Britanski ministar za Brexit podnio ostavku

"nevoljki sudionik"

Britanski ministar za Brexit podnio ostavku

srp 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Britanski ministar za Brexit David Davis podnio je ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti nevoljki sudionik u planovima premijerke Therese May za napuštanje Europske unije, čime je zadao snažan udarac premijerki koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima.

Ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi May da zadrži što bliskije trgovinske veze s EU izdaju njihovu želju za potpunim prekidom s EU-om. Osim toga, Davisova ostavka nameće pitanje može li May dobiti podršku parlamenta za svoj plan izlaska iz EU i postoji li mogućnost njezina opoziva.

Ostavka je, kako se čini, potaknula i druge da krenu Davisovim putem, samo dva dana nakon sastanka održanog u premijerkinoj rezidenciji Chequers na kojemu su trebale biti nadvladane duboke podjele zbog Brexita.

Davis, euroskeptik koji je prije dvije godine imenovan na čelo ministarstva osnovanoga nakon glasovanja Britanaca o napuštanju Europske unije, posljednjih je mjeseci nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog neslaganja s premijerkom May. Opći smjer politike u najboljem će nam slučaju donijeti loš pregovarački položaj, koji će možda čak biti i neizbježan, napisao je Davis u ostavci.

Kritizirao je premijerkinu odluku da zadrži opća pravila s Europskom unijom, koja održavaju pravila i propise unutar Unije, istaknuvši da bi time Europskoj uniji predala kontrolu nad velikim dijelovima britanskoga gospodarstva te da time sigurno neće vratiti nadzor nad zakonima u britanske ruke. Davis smatra da je u nacionalnom interesu da na dužnosti ministra za Brexit bude osoba koja čvrsto vjeruje u premijerkin pristup, a ne tek nevoljki sudionik.

Ostavku je podnio i Steve Baker, Davisov zamjenik koji je mnogim zagovornicima Brexita pružao vjeru u proces, potvrdili su izvori iz vlade, a mediji su izvijestili i o ostavci i zamjenice ministra Suelle Braverman.

U petak je u premijerkinoj rezidenciji Chequesu održan sastanak na kojemu je May, kako se činilo, uvjerila najglasnije zagovornike Brexita u kabinetu, među kojima je bio i Davis, da podupru njezin plan da zatraži slobodnu trgovinu robe te da održi bliske trgovinske veze s EU.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250