StoryEditor
RAT U UKRAJINI

BRITANSKI MINISTAR OBRANE: Najbolja stvar koju možemo učiniti je pomoći Ukrajini da porazi Rusiju

Piše fena  /  02.06.2023., 19:27h

Britanija podržava pridruživanje Ukrajine NATO-u i "taj put im je otvoren", iako bi politička realnost mogla usporiti taj proces, izjavio je ministar odbrane Ben Wallace u petak na marginama sigurnosnih sastanaka Shangri-La dijaloga u Singapuru.

Napomenuo je da nije moguće primati nove članice usred rata, te da je put naprijed nastavak pomaganja i naoružavanja Ukrajine za kratkoročnu i dugoročnu sigurnost.

- Najbolja stvar koju možemo učiniti da pomognemo Ukrajini sada je da im pomognemo da poraze Rusiju. Nakon toga ostaje nam da se uvjerimo da su spremni, sposobni i otporni - kazao je Wallace u intervjuu.

Članstvo Ukrajine u NATO-u, Organizaciji Sjevernoatlantskog pakta, na dnevnom redu je julskog samita te grupe u Vilnjusu u Litvaniji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako Kijev želi "jasnu odluku" o svom pristupanju na samitu.

Hanna Shelest, direktorica ukrajinske Prisme, analitičke grupe specijalizirane za vanjsku politiku i međunarodnu sigurnost, izjavila je u Singapuru da bi članstvo u NATO-u bila politička odluka.

- Ne očekujemo da ćemo vidjeti snažnu odluku (o članstvu Ukrajine) u Vilnjusu. u najmanju ruku nadamo se, međutim, detaljnoj mapi puta - rekla je Shelest, koji živi u Ukrajini.

Britanija je, skupa s drugim zapadnim saveznicima, pružila Ukrajini pomoć i oružje vrijedno milijarde dolara nakon ruske invazije, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom".

Nedavno je London isporučio krstareće rakete Storm Shadow, za koje je Wallace rekao da su bile 100 posto uspješne u gađanju ciljeva.

Sigurnosne garancije za Ukrajinu također su u igri, rekao je Wallace, napominjući da bi takve garancije mogle varirati od paktova o međusobnoj odbrani do obezbjeđivanja oružja i municije. Bilo je nekoliko nedostataka u tome, dodao je.

Wallace, koji se spominje kao mogući nasljednik generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, kazao je da "ne bi rekao ne ako mu se to ponudi", ali da je na članicama da odluče, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:51