StoryEditor

Britanski mediji: Rusija razvija novu hiperzvučnu raketu

Piše D  /  23.05.2021., 12:05h

Međutim, Rusija tu ne staje. Kako ovih dana pišu britanski mediji, ta zemlja 2022. godine planira početi letačka testiranja svoje najnovije hiperzvučne rakete male veličine, koju su razvili domaći dizajneri i koja nosi kodni naziv „Ostrota“, prenosi Geopoltika.news.

Ruski mediji potvrđuju ove navode. Tako „Izvestija“, pozivajući se na izvore u ruskom Ministarstvu obrane, piše kako se radovi na spomenutoj novoj raketi obavljaju u industrijskoj tvrtki KB “Raduga” i da će se moći instalirati na ruski nadzvučni lovac-bombarder Su-34 i bombarder Tu-22M3. Očekuje se da će zrakoplovi naoružani takvim projektilima postati dio ruskih ne-nuklearnih sila odvraćanja.

Prema ruskim vojnim stručnjacima, hiperzvučne rakete Ostrota omogućit će ruskoj vojsci nanošenje učinkovitih udara na najštićenije neprijateljske ciljeve, kao i sustave protuzračne obrane, omogućujući time proboj u interesu strateških operacija.

Britanski mediji navode kako je nova ruska raketa sposobna zaobići bilo koji suvremeni sustav proturaketne obrane i da će omogućiti udare na neprijateljske ciljeve koji se ne mogu odbiti.

Zanimljivo je da su brojni britanski čitatelji u svojim komentarima ovu vijest primili pozitivno. Neki od njih izravno ukazuju na to da Rusija ima pravo na obranu, budući da je NATO “doslovno okružio Rusku Federaciju sa svih strana i rasporedio trupe točno na njenim granicama”.

Podsjećamo: testiranja ruske protubrodske hiperzvučne rakete Cirkon planira se dovršiti do kraja ovog ljeta. Ruska vojna industrija već je ranije dobila zadatak osigurati njezinu serijsku proizvodnju u najskorijoj budućnosti. Raketa će biti jedinstvena i moći će se koristiti kako na brodovima, tako i u podmornicama jer se koriste univerzalni lanseri.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 13:35