StoryEditor
zapovjednik napada

BRITANSKI LORD DANNATT: Upali smo u Hercegovačku banku i uzeli novac! Trebamo progoniti sve koji se ne slažu s našom vizijom BiH

Piše desk  /  18.02.2022., 18:32h
"Međunarodna zajednica mora pronaći novi model za Bosnu i Hercegovinu i treba progoniti sve one koji se s njim ne slažu. To znači da će morati vršiti pritisak na rukovodstvo Republike Srpske jer njihovo rukovodstvo koči razvoj Bosne i Hercegovine", poruka je bivšeg šefa britanske vojske Lorda Dannatta u ekskluzivnom intervjuu za N1.

Javnosti u Bosni i Hercegovini malo je poznato da je tada Richard Dannatt, današnji Lord Dannatt, odigrao ključnu ulogu u slučaju “Hrvatska samouprava” odnosno “Hercegovačka banka” te da je izdao naredbu da se izvrši napad u ovu banku.

“Pozadina toga, nakon završetka rata, prvi krug izbora održan je 1996. godine u Bosni i na zaprepaštenje međunarodne zajednice, tvrdolinijaška politika je pobijedila na izborima i ostala na vlasti. Vratio sam se u Bosnu četiri godine kasnije, kao zamjenik zapovjednika NATO-a kada je održan drugi krug izbora. A u drugom krugu izbora izabrani su umjereniji političari. Ipak, ono što smo primijetili u narednih nekoliko tjedana je da su tvrdolinijaši i dalje nastavili da ostvaruju moć, nismo mogli sasvim razumjeti zašto je to tako, sve dok nismo shvatili da tvrdolinijaši još uvijek kontroliraju veliki dio novca. Pratili smo novac koji su oni kontrolirali do sjedišta Hercegovačke banke u Mostaru i međunarodna zajednica je potpisala papir o preuzimanju te banke. Pa, možete potpisati papir, ali to zapravo ne znači reći da će vam neki dužnosnici dati kontrolu. Tako da se bojim da sam primijenio vojnu logiku i rekao, pa, ako ćemo preuzeti banku, jedini način da je preuzmemo je da to uradimo. Zato smo ujutro upali u banku, uklonili sve dokumente, sve fajlove, sve kompjutere. Da, upali smo u sefove i uzeli novac i drugu dokumentaciju koja je bila u sefovima. Koliko sam shvatio, to je slomilo moć tvrdolinijaša i izbjeglo potencijalni rascjep u Federaciji BiH, podjelu, koja bi mogla izvući hrvatski dio Federacije iz Federacije, a očuvalo je Federaciju. Tako ja shvaćam zašto smo uradili to što smo uradili i taj koristan rezultat. I da, ja sam zapovijedao tom operacijom i da, imam sliku koja se zove ‘Bosanski posao'”, svjedoči Lord Dannatt.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:55