StoryEditor
statistika

Britanski javni dug premašio BDP

Piše hina  /  21.06.2023., 17:22h

Neto javni dug Velike Britanije više je nego udvostručen u svibnju i prvi je puta od 1961. godine blago premašio vrijednost bruto domaćeg proizvoda (BDP), izvijestio je u srijedu statistički ured.

Na kraju svibnja neto dug iznosio je 2,6 bilijuna funti (3,3 bilijuna dolara), što se procjenjuje na 100,1 posto BDP-a, objavio je ONS.

To je prvi puta od ožujka 1961. godine da je dug mjeren udjelom u BDP-u malo premašio 100 posto, osim tijekom pandemije, ali taj je podatak naknadno snižen zbog poboljšanog podatka o BDP-u.

Dug se izjednačio s BDP-om nakon što je neto zaduživanje države u svibnju udvostručeno, na 20 milijardi funti, zbog troškova programa potpore s računima za energiju.

Iznos zaduženja u svibnju veći je za 10,7 milijardi funta nego u istom razdoblju prošle godine i drugi je najveći u mjesecu svibnju od početka prikupljanja mjesečnih podataka prije tri desetljeća.

Ministar financija Jeremy Hunt rekao je da vlada donosi "teške odluke" kako bi uravnotežila financije nakon pandemije i invazije Rusije na Ukrajinu.

“S pravom smo utrošili milijarde kako bismo zaštitili obitelji i tvrtke od najgorih posljedica pandemije i Putinove energetske krize. No, očito bi bilo nepravedno budućim generacijama ostaviti dug koji ne mogu vratiti”, istaknuo je ministar.

„Zato smo donijeli teške, ali nužne odluke o uravnoteženju financija kako bismo ove godine prepolovili inflaciju, osnažili gospodarstvo i smanjili dug", objavio je Hunt.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:12