StoryEditor
rat u ukrajini

Britanski general o ukrajinskoj ofenzivi: "Nisu još gotovi, ostalo im je 30 do 45 dana"

Piše desk  /  13.09.2023., 11:35h

Zapovjednik britanske vojske poručio je da rusku vojsku čeka duga bitka u južnoj i istočnoj Ukrajini. S druge strane, ukrajinske snage u jeku svoje protuofenzive morat će se suočiti s težim zimskim uvjetima na bojištu.

General Sir Patrick Sanders, načelnik Glavnog stožera Ujedinjenog Kraljevstva, istaknuo je da Moskva sada posvećuje oko trećinu svoje državne potrošnje obrani, što ukazuje na to da očekuju da se rat vodi “na duge staze”, prenosi Newsweek.

“Moramo biti spremni na ono što bi moglo uslijediti”, dodao je general.

Ukrajinska protuofenziva i zahtjevi za topništvom, streljivom, projektilima i osobljem natjerali su Rusiju i Ukrajinu da se koncentriraju na financiranje obrane. Ranije je Reuters izvijestio da je u prvih šest mjeseci ove godine Rusija potrošila 12 posto više na obranu od svog prvotnog cilja za 2023. godinu.

Što se tiče ukrajinske protuofenzive, izvješća pokazuju da su kijevske snage ostvarile manje dobitke na jugu u regiji Zaporižju da se probiju prema Melitopolju. No, sporo napredovanje privuklo je određene kritike.

Sanders je poručio da se ukrajinska protuofenziva nastavlja, general sir Jim Hockenhull, šef Strateškog zapovjedništva Ujedinjenog Kraljevstva, dodao je da je situacija “stvarno teška”, unatoč sporim, ali konstatnim dobicima.

No, američki načelnik Združenog stožera general Mark Milley rekao je u nedjelju da je Ukrajini preostalo između četiri i šest tjedana dobrog vremena za borbene operacije, a nakon toga bi mogli nastupiti puno teži vremenski uvjeti.

“Još uvijek im je ostalo razumno vrijeme, vjerojatno oko 30 do 45 dana u kojima se mogu boriti, tako da Ukrajinci još nisu gotovi. Nisu završili borbeni dio onoga što pokušavaju postići”, istaknuo je Milley.

Otežani vremenski uvjeti mogli bi predstavljati problem jer bi se glavni borbeni tenkovi zapadne proizvodnje mogli zaglaviti u močvari, pojasnila je Marina Miron, postdoktorandica na Odsjeku za ratne studije na King’s Collegeu u Londonu.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 00:51