StoryEditor

BRITANSKI FOREIGN OFFICE Progon kršćana u svijetu usporediv je s genocidom

Piše D  /  09.05.2019., 07:05h

Kršćani se s Bliskog istoka svakodnevno progone što bi se moglo okarakterizirati kao moderni egzodus što znači da bi religija mogla biti izbrisana u dijelovima "gdje su njihovi korijeni povijesno najdulji".

Izvješće, Philipa Mounstephena, biskupa od Trura, koje je naručila britanska vlada, iznijelo je ‘šokantne‘ dokaze da je progon kršćana danas gori nego ikad.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt za neuspjeh u sučeljavanju s problemom ugnjetavanja i progona kršćana, kojeg je nazvao "zaboravljenim progonom", okrivio je "političku korektnost". 

Hunt je rekao kako će iskoristiti britanski diplomatski utjecaj u obrani kršćana tamo gdje su bili napadnuti zbog svoje vjere, i priznao kako je problem zanemaren zbog lažne zabrinutosti kako bi se suočavanje s progonom kršćana moglo tumačiti kao kolonijalizam novog doba.

Biskup je rekao kako je istraživanje pokazalo da su  kršćani u više zemalja progonjeni više od bilo koje druge vjerske skupine, a posebno progonjeni u pretežno muslimanskim zemljama na Bliskom istoku i sjevernoj Africi. Njegovo je izvješće dokazalo kako 245 milijuna kršćana sada trpi "visoke razine progona" u 50 zemalja, što je porast od 30 milijuna na godinu.

Sirija, Irak, Egipat, Indija, Nigerija i Filipini te Kina samo su neke od zemalja u kojima su kršćani progonjena vjerska skupina. Biskup je dodao i kako je Bliski istok svakodnevni svjedok desetkovanja jedne od najstarijih i najdugovječnijih vjerskih zajednica i pozvao na hitnu potporu vlade Ujedinjenog Kraljevstva. 

Konačna verzija izvješća bit će objavljena ovog ljeta, a u njemu će bit uključen i uskrsni pokolj kršćana u Šri Lanki. 

Hunt je priznao kako je njegova vlada spavala kad je riječ o progonu kršćana te kako o njemu nisu govorili zbog svoje kolonijalne prošlosti i zbog naših kršćanskih korijena. 

"Mislim kako smo dijelom zbog političke korektnosti izbjegli suočiti se s tim pitanjem. Mislim da postoji zabluda kako je upozoravanje na progon kršćana kolonijalizam i da ga treba povezivati s nekadašnjim kolonijalnim silama", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, piše Daily Mail.  

Hrvatska europarlamentarna zastupnica Marijana Petir nedavno je iskazala zabrinutost činjenicom da, dok su Daesh (ISIS) i druge islamističke militantne skupine vršile genocid u Siriji i Iraku, vlade na Zapadu i UN-u su propustile pružati potrebnu hitnu pomoć kako bi se genocid spriječio ili ublažio jednom kada je bio u svom punom jeku.

Prema podacima ovog izvješća vidljivo je kako je progon kršćana dosegao svoj novi vrhunac. Progon kršćana danas je u najrazornijem stadiju ikada zabilježenom u povijesti čovječanstva. Ne samo da su kršćani najprogonjenija vjerska skupina na svijetu, nego stalno rastući broj progona kršćana obilježava i neke od najgorih, ljudima zamislivih i izvedivih oblika mučenja i usmrćivanja.

Zastupnica Petir istaknula je kako su nam podaci o progonu kršćana od prije već dobro poznati, ali tek detaljnim izvješćem ove vrste uviđamo koliko su oni zaista razorni. "Zapad ne može nastaviti svoju pasivnu politiku spram progona kršćana kada smo suočeni s ovakvim dramatičnim podacima", rekla je Petir, prenosi Direktno.hr.

nevnik.ba

25. travanj 2024 09:43