StoryEditor

Britanska premijerka: Europski političari žele utjecati na ishod izbora u Velikoj Britaniji

Piše D  /  29.07.2021., 22:06h

Britanska premijerka Theresa May optužila je danas europske političare i zvaničnike da žele utjecati na ishod izbora u Velikoj Britaniji tako što prijete negativnim posljedicama izlaska ove zemlje iz Europske unije te teškim pregovorima, prenosi Fena.

Vanredni izbori na Otoku će se održati 8. lipnja ove godine i to na zahtjev May koja traži veću podršku unutar zemlje za komplicirani dvogodišnji proces Brexita. Premijerka očekuje značajnu pobjedu i vodi u anketama. Međutim, posljednjih dana, od kada su u Europskoj uniji usuglasili početne stavove za pregovore s Velikom Britanijom, May se našla na meti kritika, ponajviše zbog cijene koju London mora platiti za izlazak iz bloka.

Osim toga, Bruxelles smatra kako će Velika Britanija i dugo nakon „razvoda“ sa EU morati priznavati nadležnost europskih sudova i poštivati prava imigranata za spajanje s njihovim obiteljima.

No, May je oštro odgovorila Bruxellesu, a nakon današnje posjete kraljici Elizabethi, raspuštanja parlamenta i zvaničnog početka kampanje. Ona je rekla da „neki u Bruxellesu ne žele da se uspješno okončaju pregovori o Brexitu.“

- Naša pozicija u pregovorima se pogrešno predstavlja u medijima na kontinentu, pozicije Europske komisije se pojačavaju, a Velikoj Britaniji se prijeti. Sve ovo je svjesno plasirano kako bi se utjecalo na ishod općih izbora u našoj zemlji - poručila je May.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:54