StoryEditor
sevastopolj

Britanija tvrdi da Rusija ‘obučava borbene dupine‘ na Krimu

Piše hina  /  24.06.2023., 09:51h

Britanski vojni špijuni objavili su da Rusija možda obučava borbene dupine na anektiranom Krimskom poluotoku kako bi se suprotstavili ukrajinskim snagama.

Britanska Obrambena obavještajna služba u novom izvješću tvrdi da je ruska mornarica od prošle godine puno uložila u sigurnost u glavnoj bazi crnomorske flote u Sevastopolju.

"To uključuje najmanje četiri sloja mreža preko ulaza u luku. Posljednjih je tjedana ova obrana vrlo vjerojatno pojačana povećanim brojem dresiranih morskih sisavaca", dodaje se.

"Snimke pokazuju da je u luci gotovo udvostručen broj plutajućih nastambi za sisavce u kojima su vrlo vjerojatno dobri dupini."

Namjena životinja vjerojatno je "suprotstavljanje neprijateljskim roniocima", dodaje se.

Ruska mornarica koristila je kitove beluga i tuljane za niz misija u arktičkim vodama, navodi se u izvješću.

Kit s neobičnim pojasom koji se pojavio u Norveškoj 2019. godine, izazvavši nagađanja da se koristi za špijuniranje, ponovno se pojavio u blizini švedske obale prošlog mjeseca.

Norvežani su mu nadjenuli ime "Hvaldimir" -  "hval" znači "kit" na norveškom,  a "dimir" je dodano zbog navodne povezanosti s Rusijom.

Hvaldimirov pojas imao je nosač prikladan za smještaj kamere, a na plastičnim kopčama otisnute su riječi "Oprema St. Petersburg".

Godine 2016. rusko ministarstvo obrane zatražilo je kupnju pet dupina u sklopu pokušaja oživljavanja upotrebe visokointeligentnih kitova za vojne zadaće, kao što se radilo u vrijeme SSSR-a.

I Sovjetski Savez i Sjedinjene Države koristili su dupine tijekom hladnog rata, obučavajući ih da otkrivaju podmornice, mine i uočavaju sumnjive objekte ili pojedince u blizini luka i brodova.

Umirovljeni sovjetski pukovnik rekao je tada za AFP da je Moskva čak obučila dupine da postavljaju eksplozivne naprave na neprijateljska plovila.

Znali su kako otkriti napuštena torpeda i potopljene brodove u Crnom moru, rekao je Viktor Baranjec, koji je svjedočio vojnoj obuci dupina u sovjetskom i postsovjetskom razdoblju.

Američka mornarica koristila je morske lavove raspoređene u Bahreinu 2003. za podršku operaciji Enduring Freedom nakon napada 11. rujna 2001. u New Yorku i Washingtonu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:33