Article_Top_970x250

Britanija šalje ratne brodove prema otoku Jersey zbog francuskih prijetnji

francuzi zaprijetili blokadom luke

Britanija šalje ratne brodove prema otoku Jersey zbog francuskih prijetnji

svibnja 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: YouTube

Velika Britanija uputila je dva patrolna broda ratne mornarice prema otoku Jersey nakon što je Francuska zaprijetila da će blokirati glavnu luku tog otoka, javlja Sky News.

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona potvrdio je da je Johnson večeras razgovarao sa senatorom Johnom Le Fondreom, političkim čelnikom otoka Jersey, o najavi blokade Saint Helliera, glavnog grada otoka.

Jersey je najveći otok u Engleskom kanalu, koji ne spada pod teritorij Ujedinjenog Kraljevstva, ali se smatra "krunskim posjedom", odnosno "teritorijem za koji je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo".

"Johnson i Le Fondre naglasili su žurnu potrebu za deeskalacijom tenzija i dijalogom između Jerseyja i Francuske o pristupu ribarima", rekao je glasnogovornik ureda britanskog premijera.

"Premijer je naglasio svoju snažnu potporu Jerseyju. Rekao je da bi blokada bila potpuno neopravdana. Kao mjeru predostrožnosti Ujedinjeno Kraljevstvo poslat će dva patrolna broda Kraljevske mornarice, koji će nadzirati situaciju", rekao je.

Francuska je, javlja Sky News, ranije zaprijetila da će isključiti struju otoku Jerseyju, a francuski ribari najavili su blokadu luke Saint Helliera kako bi spriječili dostavu namirnica. 

Naime, Francuska optužuje Veliku Britaniju da koristi birokratske trikove kako bi ograničila ribarenje u blizini Jerseyja. Time se, tvrdi Francuska, krši sporazum o Brexitu sklopljen lani između Britanije i EU. Zbog toga je Francuska poručila da je "spremna koristiti recipročne mjere".

"Što se tiče Jerseyja, podsjetio bih vas da struja na otok dolazi podvodnim kablom. To znači da imamo opcija", poručila je francuska ministrica mora Annick Girardin.

Dnevnik.ba