StoryEditor

Britanija: Prva serija cjepiva za koronu stiže kroz par sati

Piše D  /  03.12.2020., 06:12h

"Očekujemo da ćemo vrlo brzo primiti cjepiva. Pitanje je sati, a ne dana", rekao je Jonathan Van-Tam za BBC-jevu radio emisiju Five Live.

Ministarstvo zdravstva Velike Britanije priopćilo je jučer kako će sljedećeg tjedna biti dostupno 800.000 doza cjepiva, što je dovoljno za cijepljenje 400.000 ljudi. Prvo bi se trebali cijepiti stariji štićenici i djelatnici domova, a zatim svi stariji od 80 godina.

"Ako se cijepi samo 10% građana, nećemo imati neki veliki učinak"

"Dolazi još cjepiva. Naručili smo još sedam drugih i oni bi trebali početi stizati do proljeća", dodao je Van-Tam i pozvao sve one iz prioritetnih skupina da prihvate poziv za cijepljenje, rekavši kako uspjeh programa imunizacije i ukidanja mjera ograničenja ovise o suradnji građana, piše CNN.

"Ne mogu vam dati neke čarobne brojke jer sve ovisi o tome koliko će se brzo uvesti cjepivo i koliko će se građani odazvati programu cijepljena. Ako se cijepi samo 10% građana, cjepivo, koliko god da je savršeno, neće imati neki veliki učinak", kazao je Van-Tam.

Kazao je kako postoje određeni izazovi oko skladištenja ovog cjepiva jer se mora čuvati na -70 stupnjeva Celzijevih. Dodao je kako se "nada" da bi cjepivo AstraZeneca-Oxford moglo biti spremno do Božića.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:24