StoryEditor
rat u ukrajini

Britanija isporučila Ukrajini krstareće rakete dugog dometa Storm Shadow

Piše fena  /  11.05.2023., 16:59h

Britanija je Ukrajini isporučila krstareće rakete dugog dometa Storm Shadow, rekao je u četvrtak zapadni dužnosnik, što bi omogućilo njenim snagama da pogode ruske trupe i logistička čvorišta duboko iza linije fronta.

CNN je prvo izvijestio o odluci, pozivajući se na više visokih zapadnih dužnosnika. U njemu se navodi da je Britanija dobila uvjeravanja od ukrajinske vlade da će se ovi projektili koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije.

Ukrajina već mjesecima traži rakete dugog dometa, ali podrška Britanije i drugih saveznika poput Sjedinjenih Država ranije je bila ograničena na oružje manjeg dometa.

Kremlj je priopćio da će izvještaji zahtijevati "adekvatan odgovor naše vojske".

Britanski ministar obrane Ben Wallace i ministar vanjskih poslova James Cleverly boravili su posljednjih sedmica u Sjedinjenim Državama na razgovorima o podršci Ukrajini.

Wallace bi trebao dati izjavu parlamentu o Ukrajini oko 11 sati u četvrtak.

Ministarstvo obrane u Londonu odbilo je komentirati.

Britanija i druge zapadne zemlje povećale su svoju vojnu pomoć Ukrajini ove godine, a Britanija je u siječnju rekla da će poslati 14 svojih glavnih borbenih tenkova Challenger 2 u Ukrajinu, obećanje koje su slijedile i druge nacije, uključujući Sjedinjene Države i Njemačku.

Rat u Ukrajini je na prekretnici, a očekuje se da će Kijev pokrenuti svoju novu kontraofenzivu nakon šest mjeseci držanja svojih snaga u defenzivi, dok je Rusija pokrenula ogromnu zimsku ofenzivu u kojoj nije uspjela zauzeti značajnu teritoriju.

Prošlog tjedna grupa europskih zemalja predvođena Britanijom zatražila je od kompanija iskazivanje interesa za opskrbu Ukrajine projektilima dometa do 300 kilometara, ali je Britanija u utorak rekla da nije donesena konačna odluka o isporuci oružja.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:39