StoryEditor

Britanija dobila novog premijera

Piše D  /  24.07.2019., 05:07h

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson novi je premijer Velike Britanije. Bivša premijerka Theresa May u suzama je predala dužnost nakon ostavke koju je podnijela jer nije uspjela uvjeriti zastupnike da podrže njezin dogovoru o Brexitu. 

Vladajuća Konzervativna stranka objavila je u utorak da su njezini članovi izabrali Johnsona na izborima u utrci između njega i Jeremyja Hunta za osobu koja će voditi stranku i zemlju. Britanski zastupnici ovacijama su ispratili bivšu premijerku Theresu May nakon njezina posljednjeg emotivnog pojavljivanja na dužnosti.

Tijekom te zadnje parlamentarne sjednice zadala je i posljednji udarac vođi opozicije Jeremyju Corbynu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku sa dužnost.

"Mislim da bi svoj odnos s njim mogla završiti ovime - kao čelnica stranke koja je prihvatila da je njezino vrijeme prošlo, možda je sada vrijeme da on učini isto", kazala je May dobivši velik pljesak svojih konzervativnih zastupnika i uzvike "još". 

Johnson će također izvijestiti parlament o svojim planovima u vezi Brexita u četvrtak, prema nepotvrđenim izvješćima u britanskim medijima. U govoru koji je održao u utorak, Johnson  je rekao da želi ujediniti Veliku Britaniju te "obaviti brexit" do produljenog roka 31. listopada, s dogovorom ili bez njega.

"Obavit ćemo brexit ... u novome duhu ‘što hoću to i mogu‘", rekao je u pripremljenom pobjedničkom govoru. "I poput nekog snenog diva ponovno ćemo se uspraviti, raskinuti ono što nas sputava  i odbaciti sumnju u sebe i negativnosti", istaknuo je Johnson. 

Svojim savjetnikom imenovao je Dominica Cummingsa, spornog voditelja službene kampanje za izlazak zemlje iz Europske unije na referendumu u lipnju 2016., doznaje se od dobro obaviještenog izvora. Smatra se da je voditelj kampanje "Glasuj za izlazak", malo poznat široj javnosti, odigrao važnu ulogu kada je odlučio da će se u kampanji oslanjati na društvene mreže i na prikupljanje osobnih podataka umjesto na uobičajene političke skupove.

Nakon toga su metode kampanje "Vote Leave" dovedene u pitanje, napose uporaba lažnih slogana i ciljanih političkih oglasa.

Britansko izborno povjerenstvo mu je u srpnju 2018. odredilo novčanu kaznu zbog toga što je probio proračun odobren za kampanju i što se tajno dogovarao s drugom kampanjom za brexit, što nije dopušteno po britanskom izbornom zakonu. Dominic Cummings u zadnje tri godine bespoštedno šiba vladinu strategiju o brexitu u tjedniku desnog centra The Spectator u kojemu je nekad radio i Johnson. 

U televizijskom filmu "Brexit: Grubi rat" prikazanom u siječnju na Channel 4, u kojemu ga tumači glumac Benedict Cumberbatch, oslikan je kao samoproglašeni agitator koji se koristi taktikama opisanim u "Umijeću ratovanja" Sun Cua, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:14