StoryEditor

Britanci se spremaju za oluju stoljeća: Digli su i vojsku

Piše D  /  15.02.2020., 04:02h

Oluja Dennis koja već danima hara po Velikoj Britaniji odnijela je prvu žrtvu. Tinejdžer je tragično preminuo nakon što je nesmotreno htio iskoristiti jake vjetrove i valove kako bi surfao, ali na kraju ga ni hitna pomoć nije mogla spasiti.

Na otoku je otkazano više stotina letova, vlakovi kasne, a dijelovi države koji su već pogođeni poplavama nakon oluje Ciara pripremaju se za drugi val razornog nevremena, za koju prognostičari u Velikoj Britaniji najavljuju da bi mogla biti najjača otkako postoje mjerenja.

Više od 40.000 putnika je ostalo zaglavljeno na aerodromima zbog otkazanih letova, a vikend bi Britancima mogao donijeti i višekratne nestanke struje.

Oluja Dennis donijet će jaku kišu i vjetrove brže od 100 kilometara na sat, najavili su meteorolozi, a u dva dana pasti kiše koliko obično padne u mjesec dana.

Osobito jake kiše očekuju se u Yorkshireu. Vojnici već pomažu u pripremama u sjevernom gradu Calderdaleu, koji je bio jako poplavljen tijekom Ciare.

Oluja bi mogla trajati od subote do ponedjeljka.

Najteže pogođeni bit će sjeverna i jugozapadna Engleska te Wales.

Oluja neće punom snagom zahvatiti kontinentalnu Europu.

Snažna oluja pogodila je u petak ujutro Island, stigavši iz smjera Nove Škotske kod Kanade.

Pogodila je zemlju snažnim vjetrovima, visokim valovima, jakom kišom i mećavama.

Vjetrovi u Reykjaviku puhali su brzinom većom od 100 kilometara na sat, a u zračnoj luci u Keflaviku većom od 140 kilometara na sat.

Tlak u središtu oluje pao je nisko kao kod uragana četvrte kategorije.

Satelitske snimke pokazale su da su pojedini valovi na moru zapadno od Irske bili možda čak 40 metara visoki.

Washington Post piše da bi se ta oluja mogla spojiti s olujom Dennis i prerasti u treću najsnažniju oluju na sjevernom Atlantiku ikad zabilježenu.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:37