StoryEditor
The Sunday Times

Britanci se pitaju: "Ako se SAD i EU ne mogu nositi s malim Dodikom, kako će s velikom Kinom?"

Piše desk  /  14.11.2021., 19:59h
Britanski The Sunday Times u posljednjem svom broju bavio se umješanošću Putinove Rusije u krize na istoku Europe, a dotako se implikacije ove svjetske sile na stanje u BiH.

U jednom dijelu teksta autor Edward Lucas kaže kako je BiH najkrhkija europska zemlja tre da se nalazi se u najdubljoj političkoj krizi već više od dva desetljeća.

"Čak i trijezni posmatrači misle da je oružani sukob ponovno moguć. Glavni saveznik Rusije, moćnik bosanskih Srba Milorad Dodik, zagovara defacto secesiju svoje 'etničke države', govoreći da će se povući iz preostalih državnih institucija kao što su oružane snage, poreska uprava i pravosuđe. To bi postavilo pozornicu za još etničkih čišćenja, ratnih zločina i izbjeglica - i još više ruskog miješanja", smatra autor.

Navodi i kako Dodik vlada nad samo 1,2 milijuna ljudi i ekonomijom od 5 milijardi funti. Ipak, on je u stanju prkositi Europskoj uniji, koja je više od 300 puta veća. Kao i kod Putina i Lukašenka, razlog je jednostavan - neuspjeh zapadne politike. Ako se SAD, EU, NATO i njihove zemlja ne mogu nositi ni s malim prijetnjama, kakve šanse imamo u velikom geopolitičkom natjecanju stoljeća: okršaju s Kinom, pita se Lucas.

Za Zapadni Balkan autor kaže da je uglavnom izvan radara za EU donosioce odluka od vremena ratova 1990-ih. Smatralo se da je primamljiva perspektiva konačnog članstva u EU dovoljna da potakne prijeko potrebne ekonomske i političke reforme, zadrži vanjske prijetnje podalje i osigura mir. No strpljenje i kredibilitet zapada erodirali su, posebno otkako je ljetni EU samit zaustavio sve daljnje pregovore o članstvu. Rusija i Kina zbog toga ubiru plodove.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 15:54