StoryEditor
BBC

Britanci provjerili ruske navode o lažiranju zločina u Buči, evo što su utvrdili

Piše desk  /  05.04.2022., 08:39h
Ukrajina je optužila Ruse za masakr, a oni odbacuju optužbe te tvrde da je sve inscenirao kijevski režim.

Fotografije i snimke mrtvih tijela koja leže na ulicama ukrajinskog grada Buče nakon povlačenja ruskih snaga šokirale su svijet. BBC piše kako novinari koji izvještavaju iz tog dijela Ukrajine tvrde kako su vidjeli leševe na ulicama. Ukrajina je optužila Ruse za masakr, a oni odbacuju optužbe te tvrde da je sve inscenirao kijevski režim, piše Večernji.hr.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da će okupatori "sigurno snositi odgovornost za to", a naglasio je važnost toga da novinari dokumentiraju posljedice u oslobođenim ukrajinskim gradovima.

- Pružamo maksimalan pristup novinarima u Buču i druge oslobođene gradove Ukrajine. Za stotine novinara iz cijelog svijeta. A mi smo zainteresirani da tamo bude na tisuće novinara. Što više! Da svijet vidi što je Rusija učinila - naglasio je Zelenski. Upozorio je da će Rusija pokušati prikriti tragove nasilja počinjenog u Buči i drugim gradovima. -

Pokušavaju iskriviti činjenice. Ali, kao i tada, neće uspjeti. Neće moći prevariti cijeli svijet -  dodaje Zelenski.

BBC je stoga usporedio navode Rusije o objavljenim snimkama s dostupnim informacijama, uključujući slike i snimke iz tog grada. Nakon ruskog povlačenja, snimke snimljene iz automobila pokazuju tijela s obje strane ceste. U proruskim objavama na društvenim mrežama prikazana je usporena verzija snimke uz tvrdnju da se ruka na jednom od mrtvih tijela pomaknula.

Rusko veleposlanstvo u Kanadi odmah je objavilo snimku na Twitteru napisavši kako je riječ o "namještenoj snimci". Snimka je prilično zrnata, ali bliža analiza pokazuje da je ono za što se tvrdi da je ruka koja se miče zapravo oznaka u donjem desnom kutu vjetrobranskog stakla vozila, piše BBC. Rusi su osporavali i drugi dio objavljene snimke. Automobil prolazi pored drugog tijela koje leži pored pločnika i polomljene smeđe ograde. Dok vozi dalje, tijelo se nakratko može vidjeti u desnom bočnom retrovizoru. U proruskim objavama tvrdi se da leš sjedi, ali usporena snimka pokazuje da slika u bočnom retrovizoru iskrivljuje odraz tijela, kao i kuće u pozadini.

- Posebno je zabrinjavajuće što se sva tijela ljudi čije je slike objavio kijevski režim nisu ukočila nakon najmanje četiri dana - naveli su Rusi. Međutim, jedan sudski patolog, koji je radio na istragama ratnih zločina na Kosovu i u Ruandi, je za BBC kazao kako tzv. rigor mortis, proces kad se mišići skupljaju i ukrućuju, nakon četiri dana obično splasne. Rusi također tvrde da leševi nemaju tipične mrtvačke mrlje, a isti patolog za BBC kaže da će izgled nekoga tko je umro od prostrjelne rane ili drugog čina nasilja uvelike varirati ovisno o upotrijebljenom oružju, udaljenost s koje je u njega pucano i tomu slično. Rusko ministarstvo obrane tvrdi i kako niti jedan stanovnik Buče nije stradao dok je grad bio pod ruskom kontrolom, međutim brojni iskazi mještana govore suprotno te da je bilo likvidacija i da je bilo zabranjeno izlaziti iz kuće.

U suprotnom bili bi upucani, tvrde stanovnici, prenosi BBC, te dodaju kako su Rusi provaljivali u kuće i pljačkali dok su oni morali boraviti u podrumima. Oprečne su i tvrdnje Rusa da su već 30. ožujka napustili Buču te da su se snimke tijela pojavile tek četiri dana nakon njihova odlaska. No, novinska agencija AFP objavila je slike mrtvih tijela već 2. travnja, a na društvenim mrežama video s leševima na ulicama snimljenima iz automobila objavljen je već 1. travnja.  Rusija će u ponedjeljak predočiti "dokumente" koji svjedoče o "pravoj naravi" događaja u ukrajinskom gradu Buči, gdje su snage Moskve optužene za pokolj nad civilima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

"Danas ćemo preko našeg stalnog predstavnika (u UN-u) organizirati tiskovnu konferenciju na kojoj ćemo predočiti dokumente o pravoj naravi događaja", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Rusko ministarstvo vanjskih poslova dodaje da će se konferencija održati u 21,30 sati po srednjoeuropskom vremenu u UN-ovu sjedištu u New Yorku.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:05