StoryEditor
Dozlogrdilo

Britanci prijete da će prestati plaćati režije: “Dobit će novac samo ako postignemo dogovor“

Piše desk  /  16.08.2022., 07:43h

Iz Njemačke stižu najave o uvođenju nove pristojbe za građane po kilovatsatu potrošenog plina kako bi pomogli uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina. U Velikoj Britaniji tisuće građana prijete da će prestati plaćati sve veće račune za struju i plin. Pokret građanskog neposluha sve više uzima maha budući da su u posljednjih nekoliko mjeseci troškovi skočili i do 50%. Do sada su prikupili više od sto tisuća potpisa građana.

U Todmordenu, bivšem industrijskom gradiću sjeverno od Manchestera, umirovljenica svakodnevno upotrebljava samo kuhalo. A pećnicu jednom na tjedan. Nema više dovoljno novca za samački život.

Mjesečno raspolaže s 1000 funti i želi pregovarati sa svojim dobavljačem energije o za nju prihvatljivoj cijeni.

- Uzimaju mi 176 funti ili 208 eura na mjesec. Prije je to bilo 110 funti. Stavit ću taj novac na račun i dobit će ga samo ako postignemo dogovor, rekla je Fern Bast, stanovnica Todmordena.

Od lipnja je više od 100.000 ljudi potpisalo peticiju pod nazivom "Nemoj plaćati, Britanijo". Bojkot bi trebao početi 1. listopada, kada je najavljeno novo poskupljenje. Građani riskiraju kazne za kašnjenje u plaćanju i pravne postupke, ali tješe se da su isključenja struje vrlo rijetka.

- Vidjet ćemo što će se dogoditi ako svi odbijemo plaćati. Ja sam za. To je i dobra i loša ideja jer i dobavljači moraju pratiti rast cijena energenata, neka su od mišljenja građana.

Zemlje EU-a mnogo više ovise o ruskim energentima nego Velika Britanija. No ukrajinska kriza koja podiže cijene goriva i hrane na globalnoj razini Britance je, nakon Brexita i pandemije, dodatno potresla. Inflacija je dosegnula 9,4% u lipnju, najviše u posljednjih 40 godina. Analitičari procjenjuju da će računi nakon Nove godine skočiti za čak 230% u odnosu na godinu prije.

- Imamo izbor. Ili ćemo dopustiti naftnim i plinskim kompanijama da nastave ostvarivati golem profit dok svaka obitelj pati, ili ćemo nešto učiniti. Naš je plan zadržati niske cijene i ne dopustiti ova poskupljenja. Uvest ćemo plaćanje poreza na neočekivani profit naftnim i plinskim kompanijama, rekao je vođa laburističke stranke Keir Starmer.

Šef oporbe bacio je tako rukavicu vladajućima u trenutku dok se bivši ministar financija Rishi Sunak i ministrica vanjskih poslova Liz Truss bore za premijersko mjesto.

- Podsjećam da cijene globalno rastu zbog invazije na Ukrajinu i moramo pronaći učinkoviti način da pomognemo građanima, koji će nedvojbeno dovesti do rasta poreza. Mislim da bismo trebali biti oprezni s ovim čudesnim rješenjima laburista, smatra Greg Hands, ministar energetike i industrijske strategije (Konzervativna stranka).

Vlada je, među ostalim, najavila da će sva kućanstva ove jeseni dobiti 400 funti za plaćanje sve većih računa, ali je pod pritiskom da treba učiniti više, budući da se tijekom zime očekuje novi rast cijena. No velike odluke neće se donositi sve dok novi premijer ne preuzme dužnost početkom rujna, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:00