Article_Top_970x250

Britanci potvrdili da svjetske sile razgovaraju o novom šefu OHR-a u BiH

odgovor vlade parlamentarki helić

Britanci potvrdili da svjetske sile razgovaraju o novom šefu OHR-a u BiH

sij 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Vlada Velike Britanije potvrdila je da s drugim svjetskim silama razgovara o zamjeni visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.

Ovo je navedeno u odgovoru na upit baronese Arminke Helić, članice britanskog Parlamenta.

Ona je upitala Vladu Ujedinjenog Kraljevstva kakve razgovore je vodila s vladama Njemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Država o budućnosti Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, a posebno u vezi sa zamjenom Valentina Inzka, piše Klix.ba.

Helić: Zatražila odgovore

Helić zatražila odgovore

Također je pitala kakvu je procjenu Vlada dala o izvještajima da su se vlade Njemačke i Rusije bilateralno dogovorile da će trenutnog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu 2021. zamijeniti njemačkim kandidatom.

U odgovoru Vlade se najprije navodi da Ured visokog predstavnika i dalje igra važnu ulogu u osiguravanju stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine, te da ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

"Obratile su nam se međunarodne partnerske vlade, uključujući Njemačku, u vezi s mogućom zamjenom Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika. U kontaktu smo s Francuskom, Njemačkom, Italijom i Sjedinjenim Državama. Naš zajednički prioritet je uspjeh Bosne i Hercegovine i svih njenih građana", stoji u odgovoru koji, uime Vlade, potpisuje Lord Ahmad od Wimbledona, ministar za Južnu Aziju i Commonwealth.

Lord Ahmad: Uspjeh BiH je prioritet

Lord Ahmad: Uspjeh BiH je prioritet

Dalje se navodi da bi svaka promjena visokog predstavnika bila predmet formalnog postupka imenovanja i na kraju bi to bila odluka Vijeća za provedbu mira (PIC).

"Kako je Rusija također članica PIC-a, oni bi bili dio bilo kojeg procesa", navodi Lord Ahmad od Wimbledona.

Zaključuje da bi bilo neprimjereno nagađati o raspravama između Njemačke i Rusije na ovu temu.

Dnevnik.ba