StoryEditor

Britanac bježao iz karantene u Zadru pa ga smjestili u hotel: Traži voće i mekanu posteljinu

Piše D  /  14.08.2020., 10:08h

Stožer civilne zaštite Grada Zadra prekjučer je morao tragati za Britancem koji je pobjegao iz objekta u kojemu je bio smješten u samoizolaciji. Iako je njegov prijatelj pozitivan na koronavirus, odbio se testirati. Kada je patrola Civilne zaštite došla u kontrolu s vozilom Saniteta, koje ga je trebalo prepratiti u karantenu, nije ga zatekla u objektu, a njegov cimer rekao im je da je izašao na stražnji izlaz kako bi otišao u ljekarnu, piše portal 057info.

Odmah je krenula potraga za njim te je uočen s ruksakom na leđima, nakon čega je automobilom Saniteta odveden u karantenu, zajedno sa svojim zaraženim prijateljem. Ljekarna u koju je ušao morala je biti zatvorena i dezinficirana, kao i apartman u kojemu je boravio i koji u sljedeća tri dana ne smije biti ponovno iznajmljen.

Kao osobe visokog rizika smješteni su na treći kat hotela u kojemu se u Zadru provodi karantena, a sat vremena, koliko je bilo potrebno da se organizira dežurstvo, našli su se pod ključem kako ne bi ponovno pobjegli. Zbog takvog su se tretmana na kraju požalili britanskom veleposlanstvu, a Mate Lukić, voditelj postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra, kaže da za to nema nikakvog uporišta.

- Izašli smo na teren nakon što smo dobili dojavu epidemiologa da se osoba za koju se sumnja da ima koronavirus nalazi na toj lokaciji i napravili smo sve prema uputama o njihovom zbrinjavanju. Mi smo valjda jedini grad koji osigurava smještaj za strane državljane, koji ne mogu napuštati Hrvatsku dok ne provedu 14 dana u samoizolaciji. Vrata prostora u koji su smješteni su stalno otključana, ali su pod nadzorom naših pripadnika, kaže Lukić.

Inače, Britanac je s Hvara, gdje je najvjerojatnije zaražen, otputovao na Plitvička jezera, a tamo je osjetio prve simptome bolesti. Testiranje u Zadru pokazalo je da je pozitivan na koronavirus, zbog čega je i njemu i njegovom bliskom prijatelju određena samoizolacija, a zatim i karantena. Iako se žale da su im ugrožena ljudska prava, u karanteni traže voće, leće, šampone, mekanu posteljinu... što im se na trošak zadarskih poreznih obveznika i isporučuje.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:14