StoryEditor

Brčko: Nezaposlenim majkama naknada od 416 KM

Piše D  /  02.06.2018., 11:06h

Povećanje materinskog dodatka uslijedilo je nakon usvojenih izmjena Zakona o dječjoj zaštiti te je produžen period tijekom koga će primati naknadu. Zakon je sada definirao  da umjesto dosadašnjih 15 %  primaće 50 % prosječne neto plate u Distriktu, pa će materinski dodatak umjesto 125 KM iznositi 416 KM mjesečno, piše ebrčko.net.

S tri mjeseca period isplate ovog dodatka povećan je na godinu dana za svako novorođeno dijete, a za blizance na 18 mjeseci.

– Krenuli smo s tehničkim izmjenama, ali su amandmanima poboljšana prvobitna rješenja posebno u smislu veće brige o novorođenoj djeci nezaposlenih majki. Suština je da je sada i nezaposlenim majkama osigurana naknada u periodu od godinu dana kao što je imaju zaposlene majke i da je materinski dodatak znatno veći nego je bio prije izmjena – kaže Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu.

Isplata uvećanog materinskog dodatka će početi odmah nakon što Zakon o izmjenama dopunama Zakona o dječjoj zaštiti stupi na snagu, a za ovu svrhu ovogodišnjim budžetom su osigurana potrebna sredstva. Ostvarivanje prava na materinskih dodatak na godišnjem nivou koštat će  1,1 milijun KM. Zajedno s Zakonom o dječjoj izmijenjen je i Zakon o socijalnoj zaštiti, a najopsežnije izmjene tiču se dodatka za tuđu njegu i pomoć.

– Po prvi put se pored dosadašnjih korisnika dodatka za njegu i pomoć drugog lica, a to su lica oboljela od paralize, distrofije, slijepa i druga lica kojima je potrebna tuđa njega i pomoć uvrštena i djeca s rijetkim oboljenjima, a uvedena su i četiri stepena ovisnosti od tuđe njege i pomoći. Upravo ovo stepenovanje daje mogućnost uvida u stvarno stanje ovisnosti korisnika od tuđe njege i pomoći – kaže Stevanovića.

Nakon ovih izmjena umjesto 60 KM mjesečno, koliko je primao najveći broj korisnika, lica koji su potpuno zavisna od tuđe njege i pomoći primat će dodatak od 25 odsto prosječne plaće ostvarene u Distriktu u prethodnoj godini ili 208 KM mjesečno. Za lica s teškom zavisnošću propisan je procenat od 18% prosječne plaće što iznosi 149 KM,dok će lica umjerene zavisnosti primati 12 % prosječne plaće odnosno oko 100 KM.

Za lica male zavisnosti procenat dodatka za tuđu njegu i pomoć je sedam % prosječne plate ili 58 KM. Lica s potpunom i teškom zavisnošću imat će i pravo na personalnu asistenciju ili dodatnih 83 KM.

– Sada imamo 2.722 korisnika dodatka za njegu i pomoć drugog lica i mi ćemo u roku od šest mjeseci izvršiti reviziju rješenja za sve korisnike nakon čega će krajem godine istovremeno za sve korisnike početi isplate prema novom zakonskom rješenju – ističe Stevanovića.

Za ove namjene godišnje će se izdvajati 4,7 milijuna KM što je za oko dva milijuna KM više nego do sada. Osnivanje ustanova Izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti omogućile su da ustanove socijalne zaštite za odrasla i stara lica i ustanove za dnevni boravak korisnika socijalne zaštite mogu osnivati pravna i fizička lica. Pravilnik o uslovima za njihovo osnivanje i rad donijet će Vlada, a pravna i fizička lica koja se već bave ovom djelatnošću imat će obvezu da u roku od godinu dana usklade svoj rad sa Zakonom i podzakonskim aktima

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:00