StoryEditor
Luiz Inacio Lula da Silva

Brazilski predsjednik: Nećemo uhititi Putina ako dođe na samit G20 u Rio de Janeiro

Piše desk  /  10.09.2023., 09:09h

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti uhićen u Brazilu ako bude prisustvovao sastanku Grupe 20 u Rio de Janeiru sljedeće godine.

U intervjuu na rubu sastanka G20 u Delhiju za informativnu emisiju Firstpost, Lula je rekao da će Putin biti pozvan na događaj sljedeće godine, dodajući da on sam planira prisustvovati sastanku BRICS bloka zemalja u razvoju koji bi trebao biti u Rusiji prije sastanka u Riju.

“Vjerujem da Putin može lako doći u Brazil. Ono što vam mogu reći je da ako sam predsjednik Brazila, a on dođe u Brazil, nema šanse da bude uhićen", kazao je Lula.

Međunarodni kazneni sud izdao je u ožujku nalog za uhićenje Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine. Rusija je zanijekala da su njene snage sudjelovale u ratnim zločinima ili da su prisilno odvodile ukrajinsku djecu.

Putin je više puta preskočio međunarodna okupljanja, a nije bio prisutan ni na okupljanju G20 u Delhiju, na koje je poslao ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Brazil je potpisnik Rimskog statuta koji je doveo do osnivanja ICC-a.

U subotu su države G20 usvojile konsenzusnu deklaraciju kojom se izbjegava osuda Rusije za rat u Ukrajini, ali se pozivaju sve države da ne koriste silu za otimanje teritorija.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:03