StoryEditor

Bratić: RS želi prisvojiti imovinu države, reagirati će Klub Bošnjaka

Piše D  /  03.12.2019., 02:12h

Postavio je pitanje nenadležnosti predlagača zakona i entitetskog parlamenta u reguliranju ove imovine.

Izrazio je nadu da će biti uvažene njihove primjedbe, jer će, u suprotnom reagirati Klub Bošnjaka u Vijeću naroda i bit će oboren drugim pravnima sredstvima.

U obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, tijekom današnje rasprave o izmjenama i dopunama ovog zakona, Bratić je podsjetio da je država BiH titular vlasništva nad nepokretnom imovinom SFRJ, koja se raspadom te države, nalazi na teritoriju BiH.

"Pri tome se nigdje kao nasljednici te imovine ne pominju entiteti ili distrikt BiH, pa njihovo prisvajanje prava vlasništva predstavlja direktno, grubo, kršenje međunarodnog sporazuma koje je BiH ratificirala", rekao je on.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima izazvao je burnu raspravu u nastavku današnje sjednice Narodne skupštine RS.

Razlog za usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona je potreba usklađivanja s odlukom Ustavnog suda RS-a iz veljače 2016.godine.

Sud je ocijenio da su narušene ustavne garancije, prema kojem se ekonomsko i socijalno uređenje zasniva na ravnopravnosti svih oblika svojine i slobodnom privređivanju, te da svi oblici svojine imaju jednaku pravnu zaštitu.

Ustavni sud je ocijenio da je došlo do povrede Ustavom zagarantiranih svojinskih prava pravnih osoba - titulara prava, koji nisu u 100-postotnom vlasništvu RS.

Direktorica Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović je rekla da se zakonom uređuje i status nepokretnosti koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima, i to tako da se upis te svojine pretvara u pravo svojine RS, piše FENA.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:39