Bizaran billboard kojim se obavještava javnost o izgradnji Mevlane na lokaciji Lakišića harema, premda više, izgleda, ni u Islamskoj zajednici, ne znaju gdje je on, pa se s pravom pitamo - postoji li uopće?DNEVNIK.BA - Dnevnik.ba
StoryEditor
reagiranje

Branitelji: Mevlana pokušaj označavanja teritorija kojeg bošnjačka Armija nije mogla osvojiti u ratu

Piše fena  /  08.03.2024., 17:29h

Koordinacija braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) proisteklih iz Domovinskog rata u priopćenju objavljenom u petak nazvala je gradnju Internacionalnog centra Mevlana "provokacijom Islamske zajednice koja u Mostaru pokušava osvojiti ono što nije mogla Armija BiH".

U priopćenju su poručili kako "muftijstvo mostarsko nastavlja s naumom, vjerojatno povezanim i s kampanjom za lokalne izbore, da se u središtu grada izgradi islamski vjerski objekt naziva Mevlana" čemu se oni eksplicitno protive ta ga osuđuju "smatrajući to svjesnim pokušajem izazivanja međunacionalnih napetosti i pretvaranja središta Mostara u islamsko vjersko središte".

Iz koordinacije udruga su istaknuli kako se ne protive izgradnji bilo kakvog vjerskog objekta, ali da je pokušaj da se baš na tome mjestu izgradi takav jedan objekt jest pokušaj svojevrsnog "označavanja teritorija onoga što bošnjačka Armija nije bila u stanju osvojiti u ratu".

Podsjetili su kako se radi o nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja koju je Hrvatsko vijeće obrane nepunih godinu dana držalo u ratu s Armijom BiH.

Iz Koordinacije smatraju i da pojedini međunarodni dužnosnici svojim potezima pogoduju radikalizmu i izazivanju incidenata.

Kako navode, svim gradskim planovima na lokaciji zamišljenog islamskog vjerskog objekta previđena je izgradnja trga, a ne nikakvog vjerskog objekta.

"Od vremena Austro-Ugarske koja je uredila središnji dio Mostara te uspostavila Katastar nigdje se ne navodi da se radi o prostoru kojemu je vlasnik Islamska zajednica. To je notorna laž", poručili su iz spomenute koordinacije te pozvali vlasti Mostara, nadležne inspekcije i policiju da poduzmu korake kojim će se spriječiti, kako kažu, bezvlašće kojega promovira Islamska zajednica Mostara.

"Mostar mora biti i ostati mjesto u kojemu će se svi osjećati zastupljeno, uključeno i jednakopravno. Sigurno nećemo nasjesti na provokacije i pokušaj izazivanja izgreda, no zasigurno nećemo šutjeti na ovakve destruktivne i po budućnost Mostara štetne poteze", zaključili su u priopćenju.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 13:14