Article_Top_970x250

Brajković: Ako su ugasili pogon Aluminija na način kako smo mi to uradili 1992., onda se proizvodnja može ponovno pokrenuti

dva moguća scenarija

Brajković: Ako su ugasili pogon Aluminija na način kako smo mi to uradili 1992., onda se proizvodnja može ponovno pokrenuti

srp 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: ero.tel

Šok nakon gašenja Aluminija još traje. Dok se čekaju novi razgovori s političkim predstavnicima, čekaju se i analize stanja u proizvodnim pogonima, odnosno izvještaj o tome kako su pogoni ugašeni. Vlada Federacije BiH, točnije resorno ministarstvo je već zatražilo izvještaj o tome, ali on nije mogao biti završen jer nema električne energije u Aluminiju. Ironično, zar ne?

Mijo Brajković je u svojoj karijeri doživio gašenje Aluminija zbog ratnih događanja, a kasnije ga je ponovo podigao na noge i doveo na razinu giganta. Brajković je rekao kako nema informacije kako je proizvodnja ugašena, ali kako su moguća samo dva scenarija.

-Ako su ugasili pogon na način kako smo mi to uradili 1992. godine, onda ima nade i tvornica može nastaviti raditi u budućnosti kada se riješe aktualni problemi. Ako su pogoni ugašeni bez ikakve pripreme, onda se bojim kako je kasno za bilo što i kako su proizvodni pogoni uništeni – rekao je Brajković za Ero.tel.

Dodao je kako trećeg scenarija nema, te kako treba pričekati analizu stanja nakon ukidanja opskrbe električnom energijom prije dva dana.

Aktualni direktor Dražen Pandža je izdao nalog da se proizvodni pogoni pripreme za gašenje, ali je veliko pitanje je li ovaj nalog prekasno donesen. Inače, za normalno gašenje proizvodnog pogona Aluminija, bez ikakvih posljedica po mogući kasniji nastavak rada, potrebno je nešto više od 70 dana. Naravno, to vrijeme radnici sada nisu imali kako bi proveli Pandžinu odluku. Koliko je priprema za gašenje Aluminija zaista provedeno u djelo saznat će se uskoro, nakon što se izvrši analiza stanja.

Dnevnik.ba