StoryEditor

Bradara zaključila sjednicu: Nema kvoruma, u dvorani samo Klub Hrvata

Piše D  /  19.07.2018., 05:07h

Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH zaključila je današnju 20. izvanrednu sjednicu ovog Doma.

U dvorani federalnog Doma naroda nije bilo izaslanika iz reda bošnjačkog naroda iako je sjednica ranije sazvana prema njihovom prijedlog, odnosno, prijedlog 2/3  izaslanika Kluba bošnjačkog naroda.

Odsutni su bili i predsjednik Kluba Osman Ćatić (SDA)  i dopredsjedatelj Jasenko Tufekčić, također SDA. U  dvorani federalnog Doma naroda bili su prisutni izaslanici iz Kluba Hrvata i dvojica izaslanika iz Kluba srpskog naroda.

Iako je izvanredna sjednica sazvana po inicijativi Kluba Bošnjaka na kojoj se trebalo izjasniti o predloženom Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata, izaslanici iz Bošnjačkog kluba su danas došli s gotovo sat vremena zakašnjenja, a ubrzo i napustili dvoranu federalnog Doma naroda.  Ni nakon četiri sata vremena bošnjački izaslanici nisu se pojavili.  

Inače, predloženi Zakon danas je "pao" jer su Bradara (HDZ BiH)  i  Drago Puzićaga (SNSD), dopredsjedatelj, spriječili entitetski udar odnosno odlučili kako se o ovome zakonu neće raspravljati jer se nalazi na listi  pitanja vitalnih interesa. Posljedično tome, ni Vijeće za zaštitu nacionalnih interesa Ustavnog suda FBiH neće raspravljati o ovome svebošnjačkom zakonu.

Podsjetimo, predloženi Zakon bošnjačkih stranaka u potpunosti negira Dayton, derogira BiH i njene institucije i ne provodi presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Danas je u Domu naroda spriječen nastavak političke agresije bošnjačkih stranaka na Hrvate, Srbe i Ostale u FBiH i zaštićen ustavno-pravni poredak BiH i njene institucije.

G. L: / Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 20:18