StoryEditor

Braća Kvesić brončani, karatistice bez medalje

Piše D  /  30.03.2019., 07:03h

Andjelo je u prvom hrvatskom nastupu pretpostljednjeg dana EP-a senzacionalno preokrenuo već gotovo izgubljen dvoboj u teškoj kategoriji. Gruzijac Gogita Arkania došao je pred vrata brončanog odličja, vodio 2-0, a Kvesićevi pokušaji nisu u tom razdoblju nudilii rješenja. Medjutim, petnaest sekundi prije kraja Andjelovo "rušenje" urodilo je plodom, jednim ispravnim potezom preokrenuo je rezultat na 3-2, što je sačuvao u ostatku vrlo neizvjesnog dvoboja za veliko slavlje. 

"Ovo mi je druga medalja na velikim natjecanjima, nakon bronce na Svjetskom prvenstvu u Linzu prije tri godine. Nakon peha u četvrtfinalu ovog prvenstva, naročito sam sretan zbog današnjeg preokreta i uopće medalje nakon niza okolnosti u raznim četvrtfinalima u proteklom razdoblju", naglasio je hrvatski osvajač bronce u kategoriji +84 kg. 

Nekoliko minuta kasnije broncu je u kategoriji do 84 kg osvojio i brat Ivan. U još bizarnijim i dramatičnijim okolnostima. Naime, Ivan je poveo s 3-1, medjutim u posljednjoj minuti Francuz Farouk Abdesallem stigao je do vodstva 4-3. Ivan je krenuo po pobjednički bod, jer bi mu i remis zbog prvog osvojenog boda u susretu donio ukupnu pobjedu. Abdesallem je već imao tri opomene, a u završnim trenucima Kvesić je stalnim napadima tražio bod, kojeg nije osvojio, ali je francuski karatist doslovno u posljednjoj sekundi izašao s tatamija, što mu je bila četvrta, diskvalificirajuća kazna. To je značilo da je naš natjecatelj pobjednik dvoboja, a  Ivan je s ostalim članovima hrvatske reprezentacije temperamentno proslavio i drugo hrvatsko odličje u Guadalajari. 

"Imao sam zbilja veliku sreću, iako sam izvrsno radio. Nažalost dobio sam udarac nogom u glavu, ali hvala Bogu ostvario na kraju izuzetno vrijednu pobjedu", rekao je poslije meča Kvesić koji je time još više učvrstio status kandidata za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. U kolekciji medalja s EP-a Ivan sada ima srebro iz Novog Sada prošle i broncu u Španjolskoj ove godine, a uz to aktualni je svjetski prvak s prvenstva koje je prošle jeseni održano u Madridu. 

Djevojke su u ekipnom dvoboju za broncu izgubile od Italije s 2-0. Naša je selekcija u tom dijelu natjecanja nastupila s dvije debitantice, Sadeom Bećirović i Lucijom Lesjak, koja je ovoga puta u okršaju za broncu uvjerljivo izgubila od Laure Pasque s 5-0, a u nastavku i znatno iskusnija Ana Lenard od Silvie Semeraro 8-3. Alessandra Hasani, koja je prije nastupala za Italiju, u ovom dvoboju na taj način nije ni dobila prigodu za nastup, jer su Talijanke već nakon prva dva nastupa stigle do brončanog odličja. 

Sutra se muška vrsta u susretu za ekipnu broncu bori protiv Ukrajine. 

Na EP u Guadalajari sudjeluje 508 natjecatelja iz 51 zemlje, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:35