Bozo Ljubic, predsjednik Glavnog vijeca Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini.DENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
intervju za nacional

Božo Ljubić: ‘Treći entitet ne krši načela Daytonskog sporazuma’

Piše desk  /  15.05.2022., 10:04h
Ljubić je Nacionalu dao intervju, u kojemu je govorio o aktualnoj političkoj krizi u BiH izazvanoj neuspjehom pregovora o promjenama izbornog zakona, kao i o predstojećim općim izborima, koji su raspisani za 2. listopada.

Treći entitet u duhu je Daytonskog mirovnog sporazuma, izjavio je za novi broj Nacionala Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), koji okuplja hrvatske parlamentarne stranke u BiH.

Ljubić je Nacionalu dao intervju, u kojemu je govorio o aktualnoj političkoj krizi u BiH izazvanoj neuspjehom pregovora o promjenama izbornog zakona, kao i o predstojećim općim izborima, koji su raspisani za 2. listopada.

Ljubić je objasnio i značenje pisma koje je predsjednik HNS-a Dragan Čović 4. svibnja poslao predstavnicima međunarodne zajednice 4. svibnja, najavivši da će HNS “pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine”, ako se ne postigne dogovor o paritetu vlasti u Federaciji BiH.

Ljubić je, među ostalim, ustvrdio kako su “prava konstitutivnih naroda izvornija i važnija od prava entiteta. Entiteti su posljedica ili izraz prava svakog od triju konstitutivnih naroda na određeni oblik i stupanj institucionalne i teritorijalne autonomije”.

“Tako je izvornim Daytonom Republika Srpska bila izraz konstitutivnih prava Srba, a Federacija BiH konstitutivnih prava Bošnjaka i Hrvata. Sukladno spomenutoj odluci Ustavnog suda, legitimno je da BiH ima dva, tri ili pet entiteta, kao što je legitimno i da ne bude ni jedan, ako se legitimni politički predstavnici triju konstitutivnih naroda s time slože. Dakle, ‘treći entitet’ je sasvim u duhu Daytona, on ne predstavlja kršenje temeljnog načela Ustava BiH i sporazuma u Daytonu. U normalnim okolnostima za njegovu uspostavu potrebna je suglasnost političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda”, izjavio je Ljubić.

Što HNS kani učiniti u slučaju grubog kršenja konstitutivnih prava hrvatskog naroda u BiH, kao i temeljitu analizu trenutne političke situacije u BiH, pročitajte u intervjuu koji je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić dao Nacionalovu novinaru Borisu Paveliću.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 21:55