StoryEditor
Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi

Božo Kovačević za Dnevnik.ba: Ruski utjecaj će se smanjiti, moguće i da Zapad krene u brzo rješavanje ustavne krize u BiH

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  28.02.2022., 17:55h
Rat u Ukrajini utjecat će nepovoljno na stanje u BiH zbog toga što će i inače porasti tenzije u odnosu Rusije i Zapada, a za BiH to znači porast tenzija između Republike Srpske i ostatka BiH, rekao je za Dnevnik.ba Božo Kovačević, bivši veleposlanik Hrvatske u Moskvi i nekadašnji ministar vanjskih poslova u Vladi Hrvatske.

“Hrvatsko pitanje u BiH zbog rata u Ukrajini bit će stavljeno u drugi plan jer su sada ključni igrači, SAD i Europska unija zaokupljeni odnosima s Ruskom Federacijom i BiH neće moći posvetiti dovoljno pažnje, a ni resursa“, upozorava Kovačević za Dnevnik.ba. 

"Moguće da Zapad krene u brzo rješavanje ustavne krize u BiH" 

Moguće je, ističe Kovačević, da i međunarodna zajednica krene u neko brzo rješavanje ustavne krize u BiH, ali najbolje bi bilo, dodaje, da se domaći lideri dogovore o rješavanju reforme izbornog zakona.

“Izborni zakon nije jedini problem BiH, ali je jasno i razumljivo zašto je Hrvatima prvi na dnevnom redu“, rekao je Kovačević.

Bivši veleposlanik Hrvatske u Moskvi ističe i kako će Rusija oslabjeti, a samim time i njen utjecaj u BiH.

“Rusija je gubitnik u ovom ratu, i to neovisno o ishodu ove vojne operacije. Financijski neće moći izdržati, njena će ekonomija pasti na koljena, a sposobnost da politički utjecaj projicira izvan granica države će biti znatno smanjen“, objašnjava Kovačević.

To bi čak, dodaje, moglo biti povoljno za BiH, a poglavito Republiku Srpsku kako bi shvatila da ta podrška koju su ranije imali nije djelotvorna.

"Ruski utjecaj u BiH će slabiti, bez obzira na ishod rata u Ukrajini,  što može biti povoljno za BiH" 

“Sukob iz Ukrajine se moguće može prenijeti u BiH i u toliko je razumna odluka da se poveća broj EUFOR-ovih vojnika u BiH. To se ne mora proširiti preko Kosova ili Albanije jer i u BiH postoji dovoljno elemenata koji su 'proruski' i koje treba spriječiti u namjeri da dodatno pokušaju destabilizirati BiH solidarizirajući se s ruskom agresijom“, nastavlja Kovačević.

Komentirajući stanje u BiH Kovačević je istaknuo kako u višenacionalnim državama kakva je BiH, ako je jedan od konstitutivnih naroda nezadovoljan, svakom je jasno da se nešto treba mijenjati.

“Mijenati u smislu poboljšanja prava svih građana te države, da njihovo pravo izjašnjavanja i opredjeljenja ne bude vezano isključivo uz njihovu etničku pripadnost. Zato ne treba isključiti mogućnost formiranja trećeg entiteta u kojem bi svi građani, bez obzira na nacionalnost, trebali biti ravnopravni", dodaje Kovačević.

Suverenitet naroda, dodaje, u višenacionalnim državama i federacijama kakva je BiH, redovito proizlazi iz federalnih jedinica.

“A u BiH je zbrka jer imamo dva entiteta i tri naroda što izaziva ustavno-pravnu krizu. Ne treba isključiti mogućnost njegovog formiranja, ali bi takav scenarij implicirao odustajanje od tročlanog predsjedništva i donio bi jednog predsjednika za kojeg bi trebali glasati svi narodi, pa bi se taj kandidat borio da dobije glasove i predstavnika drugih naroda u BiH“, mišljenja je Kovačević.

"Suverenitet naroda proizlaizi iz federalnih jedinica" 

Međunacionalni odnosi u BiH danas su, ocjenjuje Kovačević, izuzetno loši, a odgovornost snose i aktualne političke elite koji monopoliziraju razgovore o tim odnosima.

“Odgovara im da odnosi među narodima budu napeti umjesto da se, problemi riješe, pa i kroz treći entitet i jednog predsjednika države, što bi doprinijelo homogenizaciji BiH i harmonizaciji međunacionalnih odnosa“, zaključio je Božo Kovačević, bivši veleposlanik Hrvatske u Moskvi u razgovoru za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:49