StoryEditor
bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji

Božo Kovačević: "Ako se Srbi odluče na novi rat, opet će izgubiti"

Piše desk  /  10.01.2023., 11:01h

Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, u Novom Danu N1 televizije komentirao je nestabilnosti na Balkanu, prosvjede u Crnoj Gori, barikade i pucnjavu na Kosovu te jučerašnju proslavu Dana Republike Srpske. Tvrdi da jučerašnja proslava Dana Republike Srpske i općenita situacija u BiH trebaju zabrinjavati.

“Jučerašnja zbivanja daju razloga za ozbiljnu zabrinutost. Očito da ne postoji konsenzus među stalnim članicama Vijeća sigurnosti o tome kako dalje upravljati Bosnom i Hercegovinom. To vjerojatno znači da će ubuduće Zapad (EU i SAD) morati organizirati i osposobiti da sam pokuša utjecati na zbivanja u BiH", kazao je. 

"Buduća rješenja za BiH trebaju se tražiti u jednostranom nametanju zapadnih rješenja i postizanju toga da se strane u BiH usuglase s tim rješenjima. Ponašanje Milorada Dodika jasno daje do znanja da ne postoje preduvjeti za prihvaćanje zapadnih rješenja”, dodao je Kovačević.

"Riječ je o koordiniranom pokušaju destabilizacije"

Za sadašnju situaciju u BiH je optužio zapadne države. “Sadašnje stanje u BiH je posljedica izostanka odgovarajućeg koordiniranog angažmana zapada. To je ponajprije iskoristila Rusija, a na svoj način i Turska. Ako se nastavi takav trend razvoja, doći će do produbljavanja krize, možda čak i do oružanih sukoba”, ističe bivši veleposlanik. 

Tvrdi da je problem puno širi od područja BiH, s obzirom na to da su problemi prisutni i na Kosovu i u Crnoj Gori. “Očito da je riječ o koordiniranom pokušaju destabilizacije onih država na čijem području Srbija i Rusija žele ostvariti veći utjecaj. Sve se to moglo predvidjeti već ranije i sve se moglo prevenirati”, uvjeren je.

Kovačević smatra da Zapad mora prevenirati daljnje negativne trendove. Odluku o davanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini percipira kao pozitivnu, ali naglašava da postoje brojne proturječnosti. “Pozitivna je jer to podrazumijeva veći angažman EU. Sve je to izgledalo nevjerojatno idilično, no jučer se pokazalo da Dodik ne misli ozbiljno", rekao je. 

"Postoji ruski utjecaj u BiH"

"Jučerašnja zbivanja u istočnom Sarajevu ne treba gledati kao izolirani incident. To je jučer izgledalo kao provedba u djelo neke šire zamišljene strategije. Dačić je jučer sudjelovao u toj paradi, a prije nekoliko dana je bio u Zagrebu. To je ponašanje koje ukazuje na proturječna stajališta u vanjskoj politici BiH koja nije moguće pomiriti”, nastavlja Kovačević. 

Osvrnuo se i na utjecaj Rusije u BiH. “Očito da taj utjecaj postoji, možda ne kao izravno upravljanje, ali očito je riječ o tome da Vučić, a osobito Dodik, i dalje misle da bi Rusija mogla pobijediti u ratu u Ukrajini i da bi onda Srbija i Republika Srpska mogle profitirati na temelju posljedica takve pobjede", naglasio je.  

"Očekuju da bi utjecaj Zapada na Balkanu mogao biti smanjen ako Rusija pobjedi u Ukrajini. To znači da bi ruski utjecaj na Balkanu mogao biti povećan i da bi se mogle ostvariti neke od teritorijalnih aspiracija jer iza ideologije 'srpskoga svijeta' ne stoji ništa drugo nego teritorijalne aspiracije, odnosno nepriznavanje postojećih međunarodno priznatih granica. Iz toga proistječe glavna opasnost za mir u Europi”, tvrdi Kovačević.

"Putin se ne može pomiriti da je SSSR izgubio Hladni rat"

Upozorio je da još uvijek postoji prijetnja od izbijanja sukoba na Balkanu. “Mir je iluzoran, on ne postoji zbog rata u Ukrajini, ali eventualno jače svrstavanje Vučića i Dodika uz Putinovu politiku moglo bi prouzročiti daljnje sukobe na Balkanu”, kazao je. 

Kovačević je siguran da bi se i Vučić mogao naći u problemima ako Rusija bude vidjela Dodika kao jačeg saveznika, a time i lidera u srpskom narodu. Dodaje da jučerašnje Dodikovo odlikovanje Putina predstavlja “vjerojatno i znak da Dodik očekuje da će Rusija još jače poduprijeti separatistička nastojanja njegove vlasti”.

“Putin se ne može pomiriti s činjenicom da je Sovjetski Savez izgubio Hladni rat. Isto tako zagovornici ideologije srpskog svijeta na Balkanu ne mogu se pomiriti s činjenicom da je Srbija započela i izgubila nekoliko ratova na Balkanu. Oni očekuju da se nedavna povijest nekim hokusom-pokusom može revidirati", nastavlja bivši veleposlanik. 

"Rusija je u utrci s vremenom"

"Takve politike mogu izazvati velike probleme cijeloj regiji, ali duboko sam uvjeren, ne mogu donijeti dobro srpskom narodu koji će, ako se njegovi lideri odluče za pokretanje novog rata, opet biti suočeni s novim porazom i s daljnjom promjenom granica na štetu Republike Srbije”, upozorava Kovačević.

Na kraju je komentirao i situaciju na bojišnici u Ukrajini. “Napad na Ukrajinu nije doveo do očekivanih rezultata. Rusija je sad uključena u jednu utrku s vremenom. Ona panično traži alternativna tržišta za svoje energente. Ako prije vojnog i političkog sloma uspije uspješno kompenzirati nemogućnost svojih energenata na europsko tržište, tada postoji mogućnost da se Rusija izvuče", uvjeren je.   

"To znači katastrofu za Ukrajinu, ali u dugoročnoj perspektivi, zbog daljnjeg angažmana Zapada, i poraz za Rusiju”, zaključio je. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:01