Article_Top_970x250

Božinović začuđen najavom Bisere Turković, oglasila se i Vlada Republike Hrvatske

tranzit kroz rh

Božinović začuđen najavom Bisere Turković, oglasila se i Vlada Republike Hrvatske

lip 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Ivica Galović/Pixsell

Prema mojim informacijama, kad su u pitanju takvi zahtjevi, nema nikakvih problema, govori Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Ministrica vanjskih poslova BiH Biserka Turković najavila je protumjere Hrvatskoj budući da je u nedjelju na graničnom prijelazu Doljani putnicima iz BiH onemogućen tranzit kroz RH prema Neumu.

- Referirajući se na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet, rekla je Turković.

- Naime, mišljenja sam da je nesporna činjenica da Hrvatska kao članica EU-a mora poštivati zajedničke stavove, ali se ne slažem s činjenicom da se našim građanima zabrani i tranzit kroz Hrvatsku, kazala je ona, a prenosi njezin ured. Pritom je dodala da Hrvatska ima mnogo veći broj novozaraženih koronavirusom i da značajno manje provodi testiranja.

- Nije mi poznato zbog čega se Hrvatska odlučila na ovakve mjere, ali poznat je naš pozitivan odnos prema svim zemljama u okruženju kada je riječ o turizmu, poslovnim putovanjima i mogućnostima trgovinske razmjene u vremenima koja su do jučer za nas bila nepoznata, a to je vrijeme pandemije.

- Ja ne znam odakle takva informacija. Upravo smo naglasili, ne samo tranzit, već čitav niz potreba se omogućava BiH. Prema mojim informacijama, kad su u pitanju takvi zahtjevi, nema nikakvih problema, govori Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, piše hrt.hr.

Oglasila se i Vlada Republike Hrvatske na twitteru.

- Što se tiče granice i režima prema državljanima BiH, obje države trebaju  poduzimati napore da se što više smanji intenzitet novozaraženih osoba radi sigurnosti obje države. Čim epidemiološka slika bude zadovoljavajuća mjere će biti ukinute, navodi Vlada.

Hrvatska je prošloga tjedna uvela obveznu dvotjednu karantenu za sve one koji ulaze iz BiH zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Građani BiH, koji su se jučer uputili u Neum, nisu mogli prijeći granicu, navodi sarajevski portal Klix i kaže da mu je na graničnom prijelazu Doljani rečeno da tranzit kroz Hrvatsku nije dozvoljen.

Granicu je prethodnih dana bilo moguće prijeći kada se radilo o tranzitu, navodi portal.

Postoji alternativni put do Neuma, preko Svitave, ali on je u vrlo lošem stanju.

Dnevnik.ba