Zagreb, 15.10.2021. -Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Na fotografiji Davor Božinović. foto HINA/ Daniel KASAP/ dkDANIEL KASAP -
StoryEditor
BRŽI PROLAZAK KONTROLA

Božinović: Ukidanje viza je "veliko priznanje" za Hrvatsku, hrvati će biti privilegirani

Piše Hina  /  23.10.2021., 13:55h
Ukidanje viza hrvatskim državljanima za putovanje u SAD iz poslovnih i turističkih razloga veliko je priznanje za Hrvatsku, ocijenio je u subotu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Ovo je veliko priznanje za Hrvatsku", kazao je novinarima Božinović nakon razgovora s otpravnikom poslova u američkom veleposlanstvu Markom Flemingom.

Posebno se zahvalio veleposlanstvu SAD-a koje je "vrlo važnim trenucima", poput pristupanja Hrvatske EU-u i NATO-u, "odigralo veliku ulogu".

Božinović je kazao da se na ukidanju viza za hrvatske državljane "naporno radilo već nekoliko godina", što je uključivalo povezivanje baza podataka, suradnju s Ministarstvom domovinske sigurnosti, agencijama zaduženima za borbu protiv terorizma, borbu protiv organiziranog kriminala itd.

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu. 

"Ovo je jako dobar dan za američko-hrvatske odnose", kazao je Fleming.

"Želimo više Hrvata u SAD-u", dodao je.

Da bi neka država ušla u program izuzeća od viza (VWP), mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Prijave za ulazak u SAD putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:54