StoryEditor
ministar up rh

Božinović detaljno opisao što se sve mijenja na granicama

Piše desk  /  30.12.2022., 12:22h

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u N1 Studiju uživo rekao je da je na granicama sve spremno za ulazak u Schengen i eurozonu, a otkrio je i što će biti s vanjskim granicama Hrvatske.

Za manje od 2 dana Hrvatska će ući u Schengen, a ministar Davor Božinović kaže da je sve spremno.

“To će biti simbolički događaj kojim ćemo obilježiti ulazak Hrvatske u Schengen. U ponoć će se na svim graničnim prijelazima prema Sloveniji i Mađarskoj odviti dizanje rampi i paljenje zelenih svjetala na semaforu. Time će se označiti sloboda kretanja i sloboda prelaska granica Slovenije i Mađarske”, rekao je Božinović i dodao:

“Ja ću biti na Bregani u ponoć sa slovenskom kolegicom, nazdravit ćemo za Novu godinu, ali i činjenici da se Hrvatska pridružuje članicama schengenskog područja. Podići ćemo rampu, glavni ravnatelj policije dobit će prijavak od načelnika granične policijske postaje koja u tom trenu prestaje s radom. Potom ćemo otići na slovensku stranu gdje je također granična postaja i granični policajci dobivaju nova rješenja i nova radna mjesta.”

Kućice, kaže, ostaju, no graničnih procedura više nema. One ostaju tu za slučaj iznimne aktivacije granične kontrole kao za vrijeme pandemije, objašnjava Božinović:

“Ako postoje procjene, državo to notificiraju Europskoj komisiji. Tzv. unutarnje kontrole se uvode na ograničeno vremensko trajanje. Bilo je toga u vrijeme epidemije covida.”

Čak 1.034 policijska službenika bit će razmješteno na vanjske granice ili druge poslove.

“Uvodimo novu liniju rada – kompenzacijske mjere – više od 700 graničnih policajaca bit će raspoređeno na tim kompenzacijskim mjerama – ciljana kontrola na prometnicama… Imat ćemo veći broj policijskih službenika koji će raditi na vanjskim granicama s ciljem održavanja razine sigurnosti. Bit će više policije na hrvatskim autocestama i ostalim prometnicama.”

Granične kontrole ostaju na vanjskim granicama EU-a, odnosno prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Ondje se ništa ne mijenja i provodi se procedura kao i dosad, istaknuo je Božinović.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 03:41