Article_Top_970x250

Božinović demantirao Galića: ´Migrante na nezakonit prelazak granice nije nagovarao Hrvat, nego...´

ministar unutarnjih poslova rh

Božinović demantirao Galića: ´Migrante na nezakonit prelazak granice nije nagovarao Hrvat, nego...´

lis 26, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Željko Hladika/24sata

Radi se o osobi iračkog podrijetla, koja je 2014. u Hrvatskoj ostvarila pravo na azil, u međuvremenu u lipnju je ta osoba u postupku revizije jer se nije ponašala u skladu sa pravilima međunarodne zaštite, rekao je ministar

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović danas je na Hvaru nakon sjednice Vlade rekao da je osoba koja je nagovarala migrante na nezakonit prelazak hrvatske granice u Maljevcu irački državljanin, koji je azil u Hrvatskoj dobio 2014. 

"Ne radi se o hrvatskom državljaninu, radi se o osobi iračkog podrijetla, koja je 2014. u Hrvatskoj ostvarila pravo na azil, u međuvremenu u lipnju je ta osoba u postupku revizije jer se nije ponašala u skladu sa pravilima međunarodne zaštite", naglasio je Božinović.

"Također, u postupku je toj osobi oduzeto pravo na azil i na tu odluku se žalio te je odluka trenutačno na Upravnom sudu, a ove nove okolnosti mu sigurno ne idu u korist", rekao je ministar.

"Ovo je još jedan od eklatantnih primjera kako se zlorabi institut azila i međunarodne pomoći u Hrvatskoj, ne kažem da je to opća praksa, ali takvih primjera ima podosta. Mi u cijelom tom postupku moramo biti restriktivni i čvrsto se držati međunarodnih pravila i humanitarnog prava te interesa Republike Hrvatske", objasnio je Božinović.

Na novinarsko pitanje kako komentira sumnje da neki građani Hrvatske odlaze u Bosnu i Hercegovinu gdje potiču migrante na nezakonit prelazak granice, ministar je rekao kako mnogi Hrvati komuniciraju sa migrantskom populacijom, no napominje kako je ovo čemu svjedočimo posljednjih dana na granici koordinirana akcija i u Srbiji i u BiH.

Ministarstvo unutarnjih poslova u javno savjetovanje pustilo je nacrt izmjena i dopuna Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim se predlaže znatno jednostavnije, lakše i brže stjecanje hrvatskog državljanstva hrvatskim iseljenicima kao oblik demografske mjere i afirmacije iseljeništva. 

"Jedna od politika ove Vlade jest da olakša postupak dobivanja državljanstva, da ga učini jednostavnijim i bržim, pogotovo za pripadnike hrvatskog naroda u iseljeništvu", naglasio je Božinović.

Ministar je ujedno pojasnio kako su u izmjenama cijeli niz restriktivnih mjera stavili "sa strane", što smatraju odgovornim potezom prema hrvatskom iseljeništvu.

Upitan je li dobro da tražitelji državljanstva ne moraju više poznavati jezik i kulturu, ministar je rekao kako je "pretpostavka da će oni to naučiti te ne bi trebali imati ograničenja u ostvarenju toga prava".

Glasnogovornica Uprave policije Unsko sanske županije Snežana Galić kazala je da su migranti koji su prije par dana došli na hrvatsku granicu dans povučeni 50-tak metara od prometnice, kako bi se promet mogao odvijati, ali da prema sigurnosnim procjenama to još nije moguće.

U MUP-u Unsko sanske županije u BiH doznaje se da je njihov Operativni štab „Migrant“ postavio zahtjev državnoj Službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti da odmah stave pod nadzor i ograniče kretanje stranim migrantima.

Galić podsjeća da zakoni o strancima i azilu izričito naglašavaju slobodu kretanja svim strancima koji su u procesu priznavanja izbjegličkog statusa ili dodjeljivanja azila. Kako zbog zakonskih odredbi nije moguće provoditi politiku nasilnog ograničavanja kretanja niti zabranu ulaska na teritoriju USŽ-a na policiji je da uvede red i osigura nesmetan promet, kazala je Galić.

Dodala je da je od početka ove godine pritisak stranaca koji žele ući u Europsku uniju velik i da je nemoguće sve držati pod kontrolom.

"U ovotjednom izvješću Operativnog štaba 'Migrant' Uprava policije MUP-a USŽ-a postavila je zahtjev državnoj  Službi za poslove sa strancima Ministarstvu sigurnosti da odmah stave pod nadzor i ograniče kretanje migrantima te da im se zabrani dalje kretanje prema Unsko-sanskoj županiji, odnosno da im ograniči kretanje u Sarajevu ili ih se usmjeri prema drugim dijelovima BiH kako bi teret migrantske krize bio ravnomjerno raspoređen na čitavom području države" kaže Galić.

Prema njenim podacima na granici Maljevac danas je oko 200 migranata, u Velikoj Kladuši 400 u Bihaću, prema podacima Crvenog križa u vezi podjele hrane, oko tisuću, ali dosta je migranata koji su u privatnom smještaju.

"Mi ne možemo nekome zabraniti da iznajmljuje sobu, ali moramo znati tko su ti ljudi i odakle su, no problem je što većina stranaca nema adekvatni smještaj. Nije u redu da postave šator ispred vjerskog objekta ili prodavaonica, usred parka, a potpuno je neuvjetan i đački dom, bez prozora i osnovnih uvjeta", kazala je Galić.

Dodala je i da su ove godine preko 250 kažnjivih djela počinili migranti, od prekršaja do međusobnih obračuna s ubojstvom, pokušajima ubojstva, silovanja, a ima i krađa i drugih kaznenih djela.

Podsjetimo, situacija na GP Maljevac danas je mirna. U ovom se trenutku i dalje u improviziranom kampu, udaljenom 200-tinjak metara od granice, nalazi oko 120 migranata. Granični prijelaz s hrvatske strane i dalje je zatvoren.

"Čitav četvrtak i tijekom petka pregovaramo s migrantima oko odlaska u neki od prihvatnih centara na području Unsko-sanske županije. Postoji mogućnost da se migrante, ako se nađe adekvatni centar, smjesti na bilo koje područje BiH. Ministarstvo Unsko-sanske županije s institucijama traži adekvatno rješenje, odnosno prihvatni centar koji će imati najbolje higijensko-sanitarne uvjete za prihvat migranata.

S ljudske i humanitarne strane smatram da se taj problem treba riješiti što prije, tijekom ovog dana, kako bi migranti koji već treći dan spavaju pod otvorenim nebom dobili smještaj. Nije rješenje da ostanu ovdje u improviziranom kampu tako blizu međunarodne granice. Odavde moraju otići i naša će ih granična policija onog trenutka kad ćemo dobiti informaciju o najboljem prihvatnom centru i izmjestiti na tu lokaciju", kazala je Sanela Dujković, glasnogovornica granične policije BiH.

Situacija na granici od četvrtka je mirna, nema pokušaja proboja kordona specijalne policije BiH, a migranti koji su ostali ne stvaraju nikakve probleme. Među njima je dosta djece i žena koji ne žele u kamp u Velikoj Kladuši jer, kažu, taj prihvatni centar nema uvjete, na kiši i hladnoći čekali bi rasplet svoje sudbine. 

U emisiji Otvoreno HRT-a sinoć je među ostalima gostovao i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

"Analizirajući sigurnosno stanje možemo reći da je zadovoljavajuće i pod kontrolom", rekao je Galić. Dodao je da postoji mogućnost da se migranti ponovno organiziraju i pokušaju prijeći državnu granicu te naglasio da je granična policija BiH sinoć stanje na Maljevcu stavila pod kontrolu i migrante udaljila na zaobilazni put koji ide prema Velikoj Kladuši.

Istaknuo je i da je granična policija BiH jednu osobu, koja je inače hrvatski državljanin porijeklom iz Irana, lišila slobode. "Ta osoba je hodala po Velikoj Kladuši i Bihaću i dovodila migrante u ovu situaciju. Bila je inicijator ovakvih nasilnih pokušaja prelaska državne granice. Toj osobi određen je jednomjesečni pritvor", rekao je dodavši da se ta osoba dovodila i u vezu s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi.

Dnevnik.ba

Tagovi: