StoryEditor
24. mostarski sajam

Bošnjak: "Mostarski sajam jeste i treba ostati jedan od pokretača gospodarskog razvoja"

Piše fena  /  04.04.2023., 13:58h

Kapaciteti Međunarodnog sajama gospodarstva Mostar već su popunjeni i trenutno se vrše pripreme konferencijskog dijela sajma – kazala je Feni Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma napomenuvši kako će sajam ove godine trajati od 2. do 6. svibnja.

Ovogodišnja zemlja partner je Država Izrael, a Bošnjak je uvjerena da će njihov nastup na sajmu biti na visokoj razini te da će posjetitelji biti oduševljeni ponuđenim sadržajima.

- Izraelci se već desetak mjeseci pripremaju za nastup na Mostarskom sajmu i sigurno će pet sajamskih dana iskoristi da se predstave u najboljem svjetlu i naprave nešto što nije dosad viđeno na ovim prostorima – rekla je Bošnjak, otkrivši kako je fokus Izraelaca na sektoru sigurnosti, novih tehnologija, zdravstva i općenito IT industrije.

70 tisuća posjetitelja iz 30 zemalja

Bošnjak je naglasila kako tijekom trajanja sajma u Mostar dođe 60 do 70 tisuća posjetitelja iz 30 zemalja. Nije to, napominje, mala stvar za bilo koji grad, pa tako ni za Grad Mostar.

- Statistika kaže da od 10 maraka potrošenih na sajmu, 9 ide gradu, a jedna ostaje sajmu. Svi ti ljudi moraju negdje odsjesti, nešto pojesti, popiti, koristiti gradski prijevoz, taksi, kupovati u našim trgovinama, obići lokalne atrakcije i sl. – smatra ona.

Države sudionice će svoje najzanimljivije sadržaje, turističke, gospodarstvene, kao i institucije te tvrtke predstaviti na 30 tisuća četvornih metara.

- Jedna država se s najzanimljivijim sadržajem predstavi na jednom štandu, tako da smo napravili neki natjecateljski duh koji doprinosi dobrom i glamuroznom sajmu jer se svi žele predstaviti u najboljem svjetlu – ističe Bošnjak.

Dodala je kako, osim izložbenog dijela, imaju raznolik i edukativan konferencijski program koji sajmu daje dodatnu dimenziju. Sajam je, kao uvod u sajamske dane, održao ocjenjivanje vinskih uzoraka na Mostarskom sajmu, a plakete najboljima bit će uručene drugog sajamskog dana posvećenog vinu i vinogradarstvu.

- Imat ćemo B2B susrete gospodarstvenika u organizaciji Intera tehnološkog parka i partnera, koji se održavaju prvog dana sajma, nakon svečanog otvaranja. Donosimo i forum u organizaciji Gospodarske komore Federacije BiH, Sveučilišta u Mostaru i partnera. Cjelodnevni forum sastoji se od 4 panela s temama: Sveučilišta i tržište rada, Energetika, EU integracije/kandidacijski status BiH, Kreativne industrije Jadransko-jonske regije – podvukla je Bošnjak.

Napomenula je kako će se održati i konferencija o obnovljivim izvorima energije, kao i zelena tradicija gradova i industrije - Ericsson Nikola Tesla.

-  Bit će tu mnoštvo drugih edukativnih sadržaja, promocija i slično što je više nego dovoljno razloga za posjetiti Mostarski sajam u svibnju, u proljeće, kada Grad na Neretvi zasja u tisuću boja – istaknula je direktorica Bošnjak.

20 godina na čelu najznačajnije sajamske izložbe u BiH

Dalfina Bošnjak ove godine obilježava 20 godina na čelu ove najveće i najznačajnije sajamske izložbe u Bosni i Hercegovini. Sajam je preuzela još dok je bio mala izložba regionalnog karaktera, a smatra kako se uz velik trud, uporan rad i dobar tim može postići veliki uspjeh.

- Drago mi je vidjeti da je sajam izrastao u lidera, ne samo u BiH, nego i u susjednim zemljama. Mostarski sajam jeste i treba ostati jedan od pokretača gospodarskog razvoja, te jedan od prepoznatljivih brendova Mostara i Hercegovine – naglasila je ona.

Spomenula je i pandemiju koronavirusa koja je negativno utjecala na mnoge sajmove u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Iako su neki zatvorili svoja vrata, Mostarski sajam je opstao i iz godine u godinu raste.

- Početak korona krize zaustavio je već pripremljen Mostarski sajam, doslovno deset dana pred otvaranje. Ta 2020. godina bila nam je najteža, pripremili smo sajam, utrošili velika financijska sredstva i praktički završili svu organizaciju, da bi nam kasnije javili da obustavimo sve. Skoro dvije godine nismo radili ništa i bilo nam je jako teško – prisjetila se Bošnjak.

Potkraj 2021. krenuli su ponovno s organizacijom iako, kako je rekla, nisu znali što očekivati. Ističe kako je vjetar u leđa tada bila i Mađarska koja je bila zemlja partner i koja je također pristala da se krene s organizacijom.

- Pandemija je potvrdila da je čovjek društveno biće i da mu nedostaju izravna komunikacija, stisak ruke, izravni razgovori, interakcija s drugima i sl. Zbog toga su događaji kao sajmovi važni - dodaje Bošnjak.

Za kraj je kazala kako je Mostarski sajam pozitivna priča te kako upravo takve pozitivne priče mogu doprinijeti izgradnji povjerenja i relaksaciji odnosa među narodima i građanima.

- Trudimo se da na sajmu budu zastupljeni izlagači s područja cijele Bosne i Hercegovine. Svi su uvijek dobrodošli. Sajam nudi idealno ozračje za druženje i sklapanje poslovnih ugovora. Ujedno, pokazuje kako sve naše različitosti funkcioniraju kada zajedno radimo na istom cilju – zaključila je Bošnjak.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 03:14